Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Může se za jízdy seknout napínák rozvodů?

#1 13.05.2011 08:22:01

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: XT 600 (96), CRF 450R (08)
0 0

Může se za jízdy seknout napínák rozvodů?

Tak zase opravuji (CRF450R). Přivezl jsem moto od mechanika, zatrénoval (tak 2MTH) a při další vyjížďce mi zachrastilo v motoru. Odvezu, mechanik rozebere a vola mi, že se seknul šponovák rozvodů a přeskočilo to.
Ne, že bych mu nevěřil - je šikovný a dělá to léta, ale....
chci se zeptat  je možné, aby se šponovák za jízdy sekl a motor přeskočil? - popř. je možné s nenapnutým rozvodovým řetízkem ujet 2mth - aniž by přeskočil?
Nějak mi to nejde do hlavy...
Navíc jsem se dozvěděl že to samé se stalo známému u KTM--že údajně měl zaseknutý šponovák, chvíli jezdil a pak to teprve přeskočilo...
Je to možné?

#2 13.05.2011 09:05:10

Raduz TT600r
.....starosta.....
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Olomouc,Přerov,Lipník
Motorka: NÁMAHA
Tel: 723 151 102
Web

Re: Může se za jízdy seknout napínák rozvodů?

Odpovím ti dosti obecně. Možné jsou věci, které si opravdu jen tak nevysvětlíš.

Napínák hondy sice z paměti neznám, ale jestli se nepletu, tak tam funguje systém manuálního zajištění otáčením. Tam je to za normálních okolností a správném nastavení při servisu prakticky nemožné.

Na druhou stranu by bylo divné kdybys ty pazvuky z motoru jen tak přešel a jezdil s tím tak. 2mth jsou docela dost.

Řiť, ať jedeš lip    tel.: 723151102, 587571224

#3 13.05.2011 09:27:31

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Taky to tak vidím.. Jen mě zajímalo, jesli se s tím někdo už nesetkal.
Motor vrčel neprosto normálně a kldně. Asi to byla blbá náhoda, ale zaskočilo mě to - motor se půlil (odešla kulisa v převodovce) - tak si říkám  vše ok, po kontrole... a po chvíli ježdění zase konec..
kdo to má neustále platit..

#4 13.05.2011 15:58:29

Navrc.WR-F
Moderátor
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kósek od Olomóca
Motorka: XT660Z Ténéré , XT660R, Asiawing NC250
Věk: 33
Tel: Redmi Note 8 PRO

U KTM od roku 2008 je známy, že ty hydrošponováky odcházijou, aji KTM má v nabídce mechnickej nebo manuální napínák.
U Hondy nevim jak to je, jestli tam máš něco jak šroub s kontramatkou pro ruční napínání, nebo máš automatickej štelovák... Každopádně když se ti zasekne a nenapíná, tak to chvilu jede a jak už se trošku vytáhne, tak řpeskočí, to je jasný... Každopádně ze servisu bys to měl mit se zárukou a měli by ti to opravit na svoje náklady když ti to dělali, ne?

http://www.offmoto.com/uploads/6_killer_off.jpg

#5 13.05.2011 16:13:48

viteka 32
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kocábov
Motorka: Beta 525 RR, Suzuki VS 800 Intruder
Věk: 54
Tel: mám
18 3

Za 2 Mth se nemůže žádný řetěz vytahat tak, aby přeskočil přes zuby. Pokud byl špatně nastavený šponovák, tak by bylo slyšet chrastění řetězu od začátku. Spíš si myslím, že borec udělal nějakou chybu a teď se to snaží nějak omluvit. Chtělo by to vidět po rozebrání, co se tam stalo doopravdy, ale jak píše Navrc trval bych na záruce a bezplatné opravě.

#6 14.05.2011 00:49:10

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

No já si právě nejsem jist, jak to je. Dělala se převodovka- tedy motor se půlil, vše bylo venku, tak jsem vycházel z toho, že se to překontroluje. Vše ok, jen že řetízek už brzo bude třeba vyměnit - ať se stavim tak za 20 MTH. Tak jsem dal jeden trenink a pak při phodový vyjížce zarchrastí a zdechne. Před tím mě žádné parvuky netrkly, tak snad bylo vše OK.
Napínák je tam klasika -automatický s pružinou. Tak si nějak nedokážu dost dobře představit, ja by se sekl.
Nejsem si jist, jak funguje - zda pouze postupně dopíná natahující se řetízek, nebo tam při jízdě dochází k nějakému napínání a povolování? - asi pří tahu motoru/brždění kol ano..tedy to asi možné je????

#7 14.05.2011 07:56:11

C.J.
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: EXC 450 05
Věk: 36
13 1

Nevím jak takových krosek/endur, ale na silnicích je bohužel celkem běžné, že napínák "selže".. Většinou za to může vychozená rohatka, stačí aby byly trochu strhlé hrany, nebo když je stářím slabá pružinka. Pak se prostě stane, že tlak pružiny neudrží a povolí se.. Nebo prostě se sekne a peřstane napínat. Což by vlastně odpovídalo tvému případu. Po montáži se dopne, ale pak se někde sekne a dál nenapíná. Takže když se řetěz trochu vychodí a je volnější, tak už ho nedopne.. Na silnici se mi satlo 2x (naštěstí, když jsme měl motor na stole) že při otočení motoru do protivky to napnutí řetězu napínák neudržel a přeskočil zpět.. Takže v tomhle bych neviděl vinu servisáka. Kdyby ti řekl, že máš preventivně vyměnit všechno, vyměnil by jsi? (napínák stojí 2 litry)

#8 14.05.2011 08:47:34

Navrc.WR-F
Moderátor
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kósek od Olomóca
Motorka: XT660Z Ténéré , XT660R, Asiawing NC250
Věk: 33
Tel: Redmi Note 8 PRO

Ale ten napinák neni dělanej na opačnej směr otáčení motoru. Navic u těch ostrech motorů je napinák řešenej samosvornym závitem a zkrutnou pružinou, která ten závit vysouvá. Takže aji kdybys ten motor otočil do protisměru, tak by se napinák nezatlačil. TO by musel byt kopanec jak kráwa aby strhnul závit na napináku... a21 

Tady bych to fakt viděl na špatně odvedenej servis a trval bych na reklamaci a2 

http://www.offmoto.com/uploads/6_killer_off.jpg

#9 14.05.2011 08:51:12

Tristan
malý Velký BOJOVNÍK°°°°
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: North Tristan Kingdom
Motorka: KTM EXC 250 06
Věk: 25.0
Tel: černý
17 0

je to jak říka C,J. chtít po mechošovi bezplatnou opravu že selhlal element do ktereho nevidi je podle mě hloupost protože tak jak říka bud rozsah tve opravy bude stat 11tisíc a nebo klidně 23 když to ten mechanik bude tak brat a taky myslí na něčí peněženku a chce někomu ušetřit peníze a na zakladě toho že chtěl někomu pomoct uštřit peníze se to po něm sveze.To je Potom utrpení takovy člověk který nema poněti o technice a přijde že to chce na zaruku a bude se hadat a vyhrožovat právnikama takoveho je lepší vzít něčím po hlavě uvest do bezvědomí nalít do něj litr tvrdeho a odvezt ho na dětske opuštěne hřiště pod houpačku a doufat že si nic nepamatuje.
těžko říct co se ti tam odehralo ale zas že by něčí chyba se projevila za dvě MTH nevím nikoho se nezastavam je to prostě uděl starší techniky u ktere do spousty věcí nevidíš.
http://www.partsdepot.cz/shimg.php?id=3 … ullscreen=

Editoval Tristan (14.05.2011 09:14:52)

Zavři hubu,otevři oči a vem za plyn...

#10 14.05.2011 15:39:40

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Teď mi dochází, že Navrc.WR-F má asi pravdu. Kdysi jsem se ve šponováku vrtal v YZ400 a tam to snad tak fungovalo - napínala to pružína a držel závit. Když jsem ho vyndal, tak se vysunul na max a zatlačit šel pouze za současného otáčení sřoubem z jeho vnější strany. Tedy pokdu byl správně napnut, a zasekl se - tak by to znamenalo, že se za 2MTH vytahal tolik, že přeskočil. A tomu se mi nechce moc veřit. Nebo je to možné? - aby se tak rychle vytahal tak moc - aby přeskočil?

Asi se na to dojedu podívat.

#11 14.05.2011 19:15:58

puerteen
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Frýdek - Místek
Motorka: Fantic TZ 300...PITMAXX 160, starší kolo v motard upravě
Věk: starší pan
1 0

Preji pekny vecer Panove smile vypada ten napinaknejak takhle...? No ja taky myslim ze to nezatlaci ani svaty spet jeda ze by ty drazky byly vychozene co to jisti a pruzina slaba...pac kdys se ta horni sroub  povoli a vytahne pruzi tak to samozrejme chodi...leda ze by nekdo zasantrocil pruzinu nebo to spatne poskladal..... judass-pitbike.cz/pitbike-shop/nahradni-dily/nahradni-dily-motor/klx-110-yx/napinak-rozvodoveho-retizku-2 ....  ale je to fakt zajimavy...tvoje chyba to neni a mechanik rekne ze jeho taky ne bez dukazu  ( leda ze by byl ferovy a vedel to a rekl ja stim neco udelam smile )ta jak to resit.... A to se ti i potkaly ventily ? Kdys se ti poloha vacky zmenila vzhledem k pistu ? Urco pis dal o tom to me zajima teda jak to dopadne .... Ale za se chlapi furt je to jen motorka tak holt nasetrit a opravit kdys nebude zbyti.. nebo jak se to pise smile ja kdysik delal hudbu a me servisak odpalil ma mixu gramofonove vstupy sice se priznali ale vzivote uz to nedali do kupy tak sem se vysral na celou muziku mac mix byl drahy... A sralo me to big_smile

#12 15.05.2011 17:03:01

Kubeja
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: DKnL
2 0

pokud se půlil motor, měl to ten mechanik určitě v ruce a tudíž je jeho vina to, že tam dal zmetek zpátky nebo to, že to blbě složil...řekl si za to prachy, řekl....tak musí nést nějakou zodpovědnost

#13 15.05.2011 17:31:46

motoline.cz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Věk: 40
Tel: 724938355
10 1

no takhle jednoduché a jednoznačné to určitě není  a30 

Radši o dva takty míň, než o dvě kila víc.

#14 15.05.2011 19:55:34

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Tak tak - není to celé tak jednoznačné.. byl jsem se na to podívat a nechal si to vysvětlit. To co jsem řešil je jedna z teorií, kterou mi v rychlosti řekl po telefonu. Dfruhá možnost je, že padl ventil seklo se to a díky tomu dostal napnák ránu a neudržel to. ˇudajně, když ho tam dával, tak ho kontroloval a nijak neobvykle se netvářil. Teď když se na něj (ve vysunutém stavu) zatlačí, tak dvakrát drží - jednou se zasune. Tedy je jistě KO. Otázka je - proč. Každopádně to vypadá, že to odnesly jen sací ventily a napínák - a měním i rozvoďák. Zbytek je snad v poho. Ale štve mě to..

#15 16.05.2011 07:33:15

C.J.
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: EXC 450 05
Věk: 36
13 1

Máš 4T, takže s tímhle musíš počítat  wink 

#16 16.05.2011 10:18:54

viteka 32
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kocábov
Motorka: Beta 525 RR, Suzuki VS 800 Intruder
Věk: 54
Tel: mám
18 3

Co to znamená- padl ventil seklo se to a díky tomu dostal napnák ránu a neudržel to.
Podle mne, pokud by se utrhl ventil, tak by to nejspíš odnesl i píst a pod. Mohl by někdo trochu detailněji vysvětlit předešlou větu? Ptám se jen proto, že se mi zase podruhé zaklepaly sací ventily, byly jen zabroušeny před 100 Mth. Jinak plánuji jejich výměnu, ale až po sezóně.

#17 16.05.2011 19:05:35

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

C.J.:

No s tím jsem smířen, 4T stojí něco víc, ale tak nějak jsem se domníval (z toho co tedy neustále čtu), že když se motor rozebere - dá se zkontrolovat a pak může být člověk trochu víc v klidu. Evidentně prd.

viteka 32:

V mém případě to znamenalo, že mu asi upadla nahoře ta stopka. Tedy ho již nedržela pružina a padl dolu. Samožřejmě, že dostal ránu od pístu, který ho ohnul.  Asi....

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů