Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Jak je to s těmi ventily… ?

#1 29.09.2010 11:54:57

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: XT 600 (96), CRF 450R (08)
0 0

Jak je to s těmi ventily… ?

Rád bych se Vás znalých zeptal, jak je to tedy ve skutečnosti s těmi titanovými ventily. Slyšel a četl jsem spoustu ruzných informací z mnoha více, čí méně spolehlivých zdrojů (spíš méně) a zvědavost mi nedá.

Jedná se mi o toto: Pokud vím, tak do novějších a nových moto jsou z výroby montovány titanové ventily (tedy co vím tak do motocrossů určitě). Samozřejmě každá součástka má svojí životnost, a když dojde na výměnu, tak ejhle -  titanový ventil stojí víc, jak 3000 Kč a už je to slušná částka, když se mění. Proto mě zajímá, jak je to tedy s možností náhrady titanových - ocelovými (pokud vůbec existuje) a především s jejich životností. Neboť jsem slyšel, že ocelové mají větší životnost, než titanové - což mi přijde nepochopitelné - vždyť z titanu se dělají ponorky, výztuhy kostí, atd. je velice tvrdý a odolný. Nebo je to právě jeho tvrdostí oproti relativně pružné oceli? A je-li to tak, jaká je skutečná výhoda použití titanových? Pouze nižší hmotnost?

Díky za odpovědi

#2 29.09.2010 15:13:01

Honza
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: v lese mezi Pv, Bk a Vy
Motorka: DRZ 400S (07')
Věk: 35
14 0

Re: Jak je to s těmi ventily… ?

no zkusím takovej "laickej" názor, dle mého jde především o tu hmotnost, lépe řečeno o setrvačnou hmotu, pokud je ventil titanový, je rozhodně lehčí a pevnější než ocel při srovnatelných rozměrech, jenže díky jeho nižší hmotnosti ho může vracet slabší pružina, vahadla co ho ovládaj můžou být tím pádem dimenzovaný na menší síly, motor může dosáhnout větších otáček (rozhýbání každé hmoty stojí energii), ovšem čím víc otáček, tím větší namáhání, tak konstrukce motorů je vždy otázkou nějakýho kompromisu ceny- náročnosti výroby-životnosti

k té náhradě titanových ventilů za ocelové myslím, že to nebude až tak reálný z výše vyplívajcích příčin tj. pokud nechám staré pružiny nebudou schopny vracet těžší ocelový ventil v max. otáčkách, dimenzování ovládání ventilů je také stavěno na menší síly než, když tam dám ocelové ventili a pro ně odpovídající pružiny

tak čekám na kritiku a názory ostatních smile 

Neselhal jsem tisíckrát. Našel jsem tisíc způsobů, které nefungují.
T.A.Edison

#3 29.09.2010 21:31:18

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

No, zní to docela romumně, ale stejně mi to přijde nějak málo na to, aby se použivaly titanové. Nebo je ten rozdíl opravdu tak markantní? Jistě jejich cena nebude ani pro výrobce nijak zvášť nízka a tedy se můsí zákonitě nezanedbatelně projevit v ceně nové moto.
A hlavně by mě zajímala ta životnost - které tedy ve skutečnosti vydrží víc a proč.
Co se týče té náhrady - taky mi to přijde zvlášní (navíc se titanové údajě dělají - dík lepším vlstnostem - tenčí) - nicméně jsem to někde četl (tušim u crf 250), že byly ventily vyměněny z ocelové.
Tak tomu vážně nerozumím..
Ale kždopádně dík moc za názor..

#4 29.09.2010 22:32:39

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: východní skoro Pragl
Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2

Titanové ventily jsou určitě lehčí a jak řekl Honza, díky nim pobere motor víc extrémní zacházení. Jejich životnost je sice napoprvé delší, ale protože se nezabrušují ale rovnou mění, tak se situace obrací ve prospěch klasických kovových ventilů.
Cena kovových ventilů je nižší a ještě se dají několikrát "opravit", takže to vyjde určitě levněji a použiješ je déle.
Protože jsou těžší, tak se musí měnit i s pružinami a tím se můžeš připravit o nějaký ten nepatrný výkon. Taky mi to kamarád řikal, že když jezdil CRF, tak kupoval obyč ventily.
Toť info co se ke mně dostalo. Osobně jsem s tim nikdy nalaboroval smile

Dej koním pít...

#5 30.09.2010 08:21:36

motoline.cz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Věk: 40
Tel: 724938355
10 1

Náhrada za ocelové venitly je možná. Mám je v nabídce, docela dobře se prodávají a nejsou to žádné mrdky (Wiseco, Pro-x). Vesměs se to dodává v sadě i s novýma pružinama (cca 2.200,- za dva ventily a dvě pružiny) ale už jsme zkoušeli i ocelový ventil nakombinovat s původní pružinou a motorka taky jezdí dodnes (tohle ale radši nedoporučuju - fungovat funguje, ale tohle každý na svoje nebezpečí). rozdíl ve výkonu by se možná ukázal na brzdě, ale pocitově ten motor jede stejně jako s titanem.

Radši o dva takty míň, než o dvě kila víc.

#6 30.09.2010 08:59:17

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Fajn, jsem rád, že v tom mam konečně trochu jasněji. Jednalo se mi zároveň i o to, že bych rád do budoucna vyměnil svoji první moto (stařičkou YZ400F r.99) za něco novějšího, ale neustále jsem byl zrazován, že si mam koupit max 426, že 450 mají titanové ventily a to že může být při údržbě nepříjemná finanční zátěž.

Tedy není tomu tak a mohu vesele pokukovat po něčem novém. 

Děkuji všem za užitečně odpovědi a názory.

#7 30.09.2010 21:41:01

Navrc.WR-F
Moderátor
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kósek od Olomóca
Motorka: XT660Z Ténéré , XT660R, Asiawing NC250
Věk: 33
Tel: Redmi Note 8 PRO

OFFMOTO:

Tak kámoš jezdí CRF 450R ´04, po 100mth rozhodil motor, píst a válec v pohodě, ventily byly taky v klidu, ale radši aspoň sací vyměnil a jezdí mu to dál. O výměně za oceláky neuvažuje. Ale já bych taky vyměnil titany za ocel, ale až by byla potřeba

http://www.offmoto.com/uploads/6_killer_off.jpg

#8 30.09.2010 21:53:30

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

No tak mi to pak někdo vysvětlete, proč to tam teda cpou? To aby mohli v tabulce napsat, že moto má o pár desítek/stovek gramů měně? Trochu to nechápu - navíc ta životnost je zvláštní - jestli to vážně není tou tvrdostí oproti oceli, která je jistě pružnější a doraz pružiny částečně utlumí a nemusí se tolik rozklepávat. Vážně nevím - tohle není můj obor a tak trochu vařím z vody, ale spát mi to nedá. Další možností je to, že titan údajně za vysokých/vyšších teplot dobře reaguje s nekovy - kyslík, dusík, vodík,..(http://cs.wikipedia.org/wiki/Titan_(prvek)). Tedy už se nejedná o čistý prvek, ale sloučeninu, která může mít již odlišné vlastnosti. To ale všechno musí výrobce vědět.
Nicméně je to rozhodně zvláštní. Asi by to chtělo ho kontaktovat, ať nám to vysvětlí.  big_smile

Dík za info

#9 30.09.2010 22:03:57

Honza
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
14 0

no taky je v titanovej ventilech kus marketingu výrobců, prostě prezentovat motorku jako hi-tech výrobek, lepší než konkurence a následná prezentace ušetřenejch gramů

T.A.Edison

#10 30.09.2010 22:07:43

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

No jo, no, ale když má člověk v lásce 4T, tak není co řešit a musí se smířit i stím, že se s nějakou takovouhle chujovinu potká.  A navíc, když už tedy teď víme, že jsou k dostání plnohodnotné, ba dokonce snad i lepší, ocleové náhrady za rozumnou cenu, tak se není čeho obávat.

#11 30.09.2010 22:20:35

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Ale tak je to bohužel dnes se vším..
Je to prostě prakticky spotřební zboží a je to všechno o penezích. Mužeš mít super stroj, ale musíš miít hromadu peněz, pojezdi, hoď ho do kytek, kup novej. Pokud na něj nemáš, dej ranec za vyměny a jezdi dál. Ale co clověk může čekat, je to byznys. Ale kdo nás by to na jejich místě dělal jinak? Na druhou stranu když budou dost vydělávat - mohou dostatečně investovat do vývoje. A pak díky tomu máme/můžeme mít krásné kouskym jako např.  YZF 450 2010.

#12 30.09.2010 22:37:29

B.Stratton
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Brno
Motorka: Houska TE/TC 570 (r.v. 2002)
Věk: 31
Tel: +420775112555
0 0

No a když už tady tak pěkně rozebíráte ty ventily, tak já mám teď rozhozenej motor z Husky TE 570, kde mají být prý titanové ventily... A víte někdo jak se pozná na pohled titanový od ocelového ventilu, abych teda věděl na čem jsem? Jinak s tou mojí mrškou se rozhodně 3 roky už nice nedělalo, a nedá se říct, že by to mělo zaklepaný ventily...

Pila je prostě pila smile

#13 30.09.2010 22:52:02

Honza
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
14 0

B.Stratton:

magnet? smile 

T.A.Edison

#14 30.09.2010 23:57:39

B.Stratton
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Honza napsal(a):

B.Stratton:

magnet? smile 

Tak sem někde nagooglil, že titan je paramagneticky, což znamená, že je přitahován magnetickým polem, ale narozdíl na feromagnetických látek (ocel) není magnetismus schopen sám udržet bez vnějšiho magnetického pole...

#15 01.10.2010 02:33:13

Yamahy YZ a WR do r.v. 2001 (vcetne) maji ocelove ventily, takze pokud nechcete resit titan koukejte na tyhle stroje. a za cenu sady ventilu YZ/WR 450 udelate na YZ/WR 400, 426 GO celeho motoru.

#16 01.10.2010 09:44:36

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

B.Stratton:

No tady bych se obával, že ta doba , po kterou ocelový ventil udrží magnetizmus je velice krátká až nezjistitelná, ale nevím. A jsem docela zvědav, jak to bude fungovat. Tak dej vědět, až to zkusíš - na co jsi přišel.
Při nejhorším - odměrnej válec a váhu. Určíš to dle hustoty - titan má zhruba poloviční měrnou hustotu, než ocel.

Dík.

#17 01.10.2010 09:48:51

martta
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

kick-start napsal(a):

Yamahy YZ a WR do r.v. 2001 (vcetne) maji ocelove ventily, takze pokud nechcete resit titan koukejte na tyhle stroje. a za cenu sady ventilu YZ/WR 450 udelate na YZ/WR 400, 426 GO celeho motoru.

To je sice pravda, proto jsem si taky pro začátek koupil YZ400, ale upřímně jsou to starý stroje. A rozhodně nevydrží na věky, takže dřív nebo později je budeme stejně muset vyměnit. Tedy se titanovým ventilům, popř. řešení jejich výměny za ocel stejně nevyhnem.

#18 05.10.2010 21:33:24

B.Stratton
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Tak sem dneska viděl naživo ja se pozná ocelovej od titanového ventilu.... Borec to udělal magnetem. Zjistili sme, že mám 3 ventily titanový a 1 ocelovej, takže bylo krásně vidět, že na ocelovej ventil se magnet přilepil fakt silně a na ty titanový to bylo podstatně slabší....

#19 05.10.2010 22:14:06

Navrc.WR-F
Moderátor
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kósek od Olomóca
Motorka: XT660Z Ténéré , XT660R, Asiawing NC250
Věk: 33
Tel: Redmi Note 8 PRO

B.Stratton:

tak to je dobry když někdo u 4ventilové palice vymění 1 ventil za ocel a ostatni nechá titanovy ano 
Budeš je měnit? Na kdy tak vidiš že budeš pojizdnej? Želva bude asi do měsice jezdit jestli bude mit prachy

http://www.offmoto.com/uploads/6_killer_off.jpg

#20 05.10.2010 22:46:30

NoEnd
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM lc8 ADV
Věk: 32
5 1

Jsem se tak díval na ceny ventilů a ...... co říkáte na ventily Vesrah?? Jezdil už je tu někdo? Nebo máte s nima někdo nějaký zkušenosti. Výfukovej na XL totiž stojí jen 735,- a to je lákavá cena, když to člověk porovná s cenou originálu v Partsdepot kde to mají za 2000 Kč  a30 

Editoval Noend (05.10.2010 22:47:00)

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů