Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Ojnice Husqvarna WR 250

#1 18.05.2010 13:22:27

HectorWR
začátečník
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM LC4 640
Věk: 23
0 0

Ojnice Husqvarna WR 250

Zdravim, mám takovou prozbu mám hq wr 250 1997 a chtěl bych vědět jak je to na tom s výměnou ojnice..Nebo spíš po kolika mth měníte ojnice.(Já totiž ani nvm kolik to ma přesně na ní nalítáno..) Když sem si jí koupil tak jsem jí rozebral do šroubu a udělal píst,nicasil,vyleštil kanály a klikovku,ložiska gufera a spojkový lamely, ale ojniční ložisko na klice bylo dobrý a nerad bych aby mi to někde řachlo  mad  A po kolika mth měníte písty? co píst to dáváte nicasil nebo jich to odjede víc  když pravidelně měníte písty? smile  Jestli už se to tu řešilo,tak se omlouvám ale sem tu nový a ještě se vtom moc neorientuju..Ale chtěl bych znát vaše vskušenosti,páč doteď jsem měl jen XL350r a to byl klidnej 4T a tyhle veci se tam moc řešit nemusely.. smile   Dík za info  big_smile 

Všechno jde, když se chce!!

#2 18.05.2010 19:14:34

dudydrz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: xtrainer 300
Věk: 38
Tel: 725311272
2 1

Re: Ojnice Husqvarna WR 250

nikdo nic vyk! mám takovej pocit že tady má skoro každej 4T usch 

#3 18.05.2010 19:20:43

Navrc.WR-F
Moderátor
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kósek od Olomóca
Motorka: XT660Z Ténéré , XT660R, Asiawing NC250
Věk: 33
Tel: Redmi Note 8 PRO

jeden nicasil určitě odjezdí několik pístů a po určitym počtu pístů se má měnit ojnice. Ale přesně ti to neřeknu, na 2T se nezaměřuju wink 

http://www.offmoto.com/uploads/6_killer_off.jpg

#4 18.05.2010 19:32:58

dudydrz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
2 1

no a je to tady vyk!  to je první usch 

#5 18.05.2010 20:54:41

motoline.cz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Věk: 40
Tel: 724938355
10 1

2T forever! na tohle je složitá odpověď. Buď vyhledat manuál a dodržet předepsaný interval, nebo při nějaké větší údržbě kouknout dolů a sledovat jakou to má vůli, popřípadě jestli nejsou oskákané jehly na spodním ložisku ( je to vidět přes ty zářezy v ojnici) . Ale to už je spíš takové odhadování. Průser je když se to přetáhne a jehly začnou cestovat ve válci  ne 

Radši o dva takty míň, než o dvě kila víc.

#6 19.05.2010 21:49:56

HectorWR
začátečník
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Jj dik za každou radu..Maš pravdu s tou přívěrou tam je potřeba dávat pozor na vuli mezi jazýčkem a pístem,Ani se nemusí zabrušovatje tam šroubek kterym se šteluje doraz toho unašeče jazýčků,já si kvůli tomu kupoval měrky..(dělam si na motoru vše sám,co teda zvládnu s běžním nářadím)..Mě šlo hlavně o tu ojnici protože kamaradovi na cr ted praskla v pulce a v servisu mu řekli že přetáh servisní interval.Ale mě to prijde spíš jako výrobní vada.Jinak ložisko jsem mel dobrý tak na podzim uvidim,jak na tom bude,až budu zase dávat novou pístní sadu.Jinak o tech rozmerech pístu vim a teď jsem dával nový nicasil tak jsem k tomu kupoval Ačko ale pak to musim nechat změřit. smile 

#7 19.05.2010 22:48:07

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: východní skoro Pragl
Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2

Záleží hodně na typu motoru a motorky. Já mám EXC300 2003 a dělal jsem poprvý ojnici až tuhle zimu. Do tý doby nikdo nepůlil motor. Je pravda, že ta motorka najela tak max 300-500hodin(to niko přesně neví) a to ještě jen enduro, což je proti motocrossu znatelně přívětivější režim. I tak jsme na ojinci nenaměřili opotřebení. Píst se měnil v intervalech kolem 120hodin. U menšího obsahu a kort motocrossu to chce častěji. Nicasil se mění až je opotřebenej ale určitě ne až když je vyjetej! To je zásadní chyba. Jak ho vyjedeš až na hliník, tak to sice jde ještě většinou opravit, ale už je to problém a navíc to nikdo nedostane kvalitou tam jak to bylo. Takový válce se často už nevyplatí řešit a je lepší dát novej.
Myslim že ty Mikagene bys na svojí 360 mohl měnit píst taky klidně později. Pokud jsou ostatní díly v poho, tak se neni čeho obávat.
Jinak velikost pístu by měla být adekvátní k velikosti nového válce a s rostoucím opotřebením by se neměla měnit. Pokud je válec vyjetej, tak se nedává větší píst, ale repasuje se nicasil. Výrobní tolerance je daná a opotřebení není stejné po celé ploše válce. Při použití většího pístu by se tedy píst v některejch místech mohl přidírat.

Dej koním pít...

#8 20.05.2010 14:08:43

HectorWR
začátečník
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Semis: To máš pravdu..Já mam WR250 (enduro)a stanul jsem si manualy a tam se udává výměna pístu 80až90 mth zatim co u Husky cr250 motocros je na píst definováno 40-50mth..a ojnici zatim řešit nebudu až podle toho jak bude vypadat při výměně pístu což bude napodzim..Včera jsem mluvil o tom nicasilu s mechanikem z hondy Lety (HJM racing) a ten mi řikal že se dává základní píst (v mém případe 66,95) a až se vyjede nicasil tak se dá nový a zase se jedou písty základního rozměru)..Já mam k motorce ještě druhý válec (repasován jako ZRC-to je když nejakej ocas jako předchozí majitel,vyjede nicasil až na hliník a udělá se do nej rýha tak to odvrtaj na velikost cca 73mm a nalisuje se do toho klasická litinová vložka)Proto Wiseco má na muj tip moto asi 4 písty rozměrů 66.95 až 67,00 to je kvuli výbrusům. a třeba Prox nebo Wosner či Vertex má v nabídce pouze 66.95 (pouze pro nicasil)...Ale pokud nejdo rejpne válec tak ze to uz neopravý nicasil,tak jak se to stalo u me moto předchozímu majiteli tak vřele doporucuji repas ZRC ptal jsem se na to a i s praci vyjde okolo 2500Kč,jen jde oto jestli nekdo dodává písty s nadrozmery kvůli výbrusům)jinak po 3 výbrusu se dává nová vlozka a její cena vyjde na 1600 což je prijatelné..ale to už odbíhm od tématu..děkuji za rady a názory vsěm!! smile  smile 

#9 20.05.2010 22:52:29

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
6 2

A to ještě můžeš brát tak že ty intervaly jsou sakra přiškrcený a ty jakožto hobík je bez újmy můžeš klidně 3násobně přetáhnout. (pokud teda dobře mažeš benzín kvalitnim olejem a čistíš pravidelně filtr atd.)
Pokud vim, tak míry pístů jsou spíš proto že ne každej válec kterej vyleze z fabriky je naprosto stejně velkej. Pak to změřej a dodaj k němu optimální rozměr pístu. Mluvim samozřejmě o rozdílech v setinách mm. Myslim že na předělávky na vložku nikdo nemyslí. Výjímka jsou sady zvětšující obsah motoru, kde se pak dodává set vložky s pístem o co největšim možnym průměru. Viděl jsem to ale spíš na motky typu XT atd.
Já jsem si kdysi na starý KTM nechával taky jeden válec předělávat na vložku. Bohužel si myslim, že to neni uplně optimální varianta. Od těch dob se mi motor sypal ještě víc. Roztažnost vložky je oproti nicasilu taky jiná, takže se musí dávat i větší vůle pístu a to na výkonu taky nepřidá. Kámoš si kdysi koupil kit tušim od Wiseca na XT a od těch dob to taky pravidelně zadíral. smile
Dneska bych se do toho už nepouštěl.

Dej koním pít...

#10 20.05.2010 23:25:51

motoline.cz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Věk: 40
Tel: 724938355
10 1

Semisi jsi si jistéj těma pístama? Já mám zato, že z fabriky vyjdou válce vždycky stejný, poslední úprava je přece broušení, a tam není problém nastavit přesnou míru a dodržet ji u všech kusů. Já to řeším tak, že se sjede originál píst (buď podle hodin, nebo podle aktuálního opotřebení) dáš tam třeba ještě jednou "ačko", třetí píst v pořadí už bude "béčko", čtvrtý třeba už "céčko" a tak dále - ALE POŘÁD BEZ ZÁSAHU DO NIKASILU. Ty intervaly kdy se přejde z áčka na béčko jenom střílím, ale princip je jasný. Do válce po nikasilu sedí vždy jen áčko, to mám vyzkoušené už na desítkách válců.
Nikasil se tedy opotřebovává, sjíždí se hlavně přední a zadní strana válce, ale tento jev vzniká až když už se jezdí se "sjetým" pístem který už má možnost se viklat a odírat. Včasnou výměnou pístu se viklání zamezí a nikasil se opotřebovává rovnoměrně - kruhově.

Radši o dva takty míň, než o dvě kila víc.

#11 21.05.2010 23:03:38

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
6 2

Kdysi jsem si to taky myslel a spousta lidí to tak dělá a většinou se nic nestane. Ono se totiž v těch setinách milimetru stejně moc rozdíl nepozná. Nikdo tam stejně nedá píst o víc tříd větší a dnešní motory už určitě  tolik netrpěj na velkou roztažnost materiálů jako dřív.
Zatím ale všichni motoráři který znám a zabývají se složitějšími opravami nebo úpravami motorů se držej toho, že na válec je odpovídající píst. Když se opotřebí píst, tak ho vyměníš za novej (když neni opotřebenej válec, tak za stejnej rozměr) a když se opotřebí válec, tak se to nedohání větším pístem ale zrepasuje se válec. Píst se samozřejmě opotřebí vždycky dřív. Opotřebení přece nemůže být nikdy stejné po celém válci. Nejvíc trpí jak píšeš vepředu a vzadu. Je to prostě dáno principem běžného spalovacího motoru.
S tou výrobní tolerancí to chodí stejně snad i u klikovek atd. pokud vím. Ta výroba Nicasilu asi neni zas tak přesná a následné honování už neni o odběru "většího" množství materiálu. Nějak tak jsem to kdysi někde nastudoval a přišlo mi to logický tak jsem to víc neřešil, kort kdž mi to potvrdili lidi co to dělaj hafo let smile
Možná se tu najde někdo kdo se zabýval tím postupem víc do detailu. Určitě šly i v televizi nějaký dokumenty z výroby motorů.

Dej koním pít...

#12 23.05.2010 20:07:02

dudydrz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
2 1

kluci to co řešíte řešte ale válec se nikdy vyk! nesjede kruhově vždy je to ovál vyk! at je to nikasil nebo cokoli jiného.vždy je to dáno tím že po výbuchu to tlačí píst směrem dolů a na tu půlkruhovou stěnu válce pod pístem, boky drží pístní čep.a myslím že semis má v podstatě pravdu.pokud dáte do ojetýho válce novej píst(at už A nebo B)vždy je to 50procentní oprava.když dáte A za chvilu jste tam kde jste byly,když B hrozí přidírání(záleží jak je válec moc vyjetej).tohle berte jako hodně zjednodušené a obecné vysvětlení. samozřejmě nikasil je lepší takže zvládne pístu víc kolik to přesně  nevím nemám s tím skušenosti. a30 

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů