Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Nastavení ventilových vůlí

#41 07.03.2014 09:54:18

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: FE450
Věk: 25
Tel: NokiaN8
7 0

Re: Nastavení ventilových vůlí

.
už nic...

Editoval Vojtas (07.03.2014 09:54:47)

Baseball, basketball and football...
....all require one ball...
...ENDURO REQUIRES TWO!!!

#42 07.03.2014 10:12:19

MartinXR
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
1 0

je zajímavé, že v manuálu pro FE450 je vůle in/ex 0,12/0,12. vždycky sem měl u motorek výfuk více...

takže máš Miki zkušenost, že 0,1 je ok na obě dvojice, nepodpaluje se to?

#43 07.03.2014 10:39:25

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Věk: 25
Tel: NokiaN8
7 0

MartinXR:
Mikimu bych ohledně servisu věřil i to, kdyby mi řekl, že motorka se musí otočit na řidítka, abys mohl vyměnit olej  usch 

Baseball, basketball and football...
....all require one ball...
...ENDURO REQUIRES TWO!!!

#44 30.10.2016 09:24:54

Alexanderovic
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Praha
Motorka: Husaberg Fe 450 '08 ; KLX 250, ex-DR Z 400 S
Věk: '92
Tel: 60551osm894
1 1

MikiberG napsal(a):

JJ kluci   ano   lol  asi novej klan a říkaj si VENTIVOLOVÉ... já se s ním dostal až k teplotám v dílně  ... došli jsme k závěru, že při seřizování je podstatný i to jestli  máš dobrý ponožky a vaťák a nejlíp hrnek čaje na ponku smile 

No a muzu to delat, kdyz mam v garazi nakych 10°C?  a1 
Pri aretaci TDC prostrcim svickou sroub/sroubovak/plastovy brcko - vsechny moznosti jsem nekde cetl, Fanda mi zase ukazoval nakej zavit odpredu, o tom jsem ted na netu nic nedohledal. Co je nejlepsi/ nejsetrnejsi/ nejmensi moznost ze neco zkurvim? A fakt jdou vyfukovy ventily udelat bez sundani chladice?
A celkove nechtel by nekdo pospsat presnej postup pro Hsb 450, 2008 od postaveni motorky na stojan az po sundani ze stojanu?
(Nebo pokud to uz nekde najdu, tak za odkaz budu rad)
A za predpokladu ze to cely rozeseru, je tu nekdo prazskej, komu to pak muzu odvizt, aby mi za uplatek pres rameno radil?
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/28/48/60/284860c248760f1cd532318233cad9b9.jpg

Editoval Alexanderovic (30.10.2016 11:04:01)

#45 30.10.2016 12:37:16

Alexanderovic napsal(a):

.... Fanda mi zase ukazoval nakej zavit odpredu, o tom jsem ted na netu nic nedohledal.

Na levým karteru zepředu - manuál obr. str. 39, 99 - hlava je na imbus

Alexanderovic napsal(a):

Co je nejlepsi/ nejsetrnejsi/ nejmensi moznost ze neco zkurvim?

Dát to někomu, kdo to umí a zaplatit si za khounou.
Pokud víš, jak 4t motor funguje, nepotřebuješ nic aretovat ... jen pozor na automat dekompresor, který ti před hú zmačkne lehce výfukový ventily - nesmíš se trefit do toho místa a seřizovat. Když sundáš horní dekl a pomalu točíš motorem, uvidíš ten pohyb popř. si na vahadla dej prsty a ucítíš - pokud budeš aretovat skrz tu servisní díru v karteru, neudělaš chybu

Alexanderovic napsal(a):

A fakt jdou vyfukovy ventily udelat bez sundani chladice?

Jdou, ale nesmíš být jelito, hlavně si vše oklo vyfoukej vzduchem, ať do motoru nepadne nějaký bordel, budeš tam štrachat všelijak. Seřízení není takový problém, jako dostat přední šroubky víček a1 - jsou pod úhlem k chladiči.
Dobrý je, naučit se seřizovat bez měrek - je to dostatečně přesný. jednoduchý, rychlý ano 
Taky pozor na víčka, rády tečou po montáži i s novým těsněním - jsou prohlý, takže sehce proklepnout třeba v čelistech svěráku,

Alexanderovic napsal(a):

A celkove nechtel by nekdo pospsat presnej postup pro Hsb 450, 2008 od postaveni motorky na stojan az po sundani ze stojanu?

1.Motorku dáš na stojan - 1 lahváč
2. Povolíš 2 šrouby, odpojíš hadičky - sundáš nádrž, povolíš 4 šrouby víček a jsi na ventilech 2 lahváče
3. Seřídíš ventily 3 lahváče
4. Dotáhneš 4 šrouby víček, nasadíš nádrž, zapojíš hadičky a dotáhneš 2 šrouby prsíček 2 lahváče
5. Sundáš ze stojanu 4 lahváče
součet lahváčů ti dá míru ventilový vůle v desetinách ano  ano  ano 

Alexanderovic napsal(a):

(Nebo pokud to uz nekde najdu, tak za odkaz budu rad)
A za predpokladu ze to cely rozeseru, je tu nekdo prazskej, komu to pak muzu odvizt, aby mi za uplatek pres rameno radil?

Domluv se s mechanikem, ideálně, když ti to někdo udělá, určitě si všimne dalších x drobností, který je potřeba udělat, doporučí / udělá ti vylepšení ... přeci jen to není AJP ano , ale mrdka DOdělaj DOma  lol 

#46 30.10.2016 15:44:09

Alexanderovic
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
1 1

Janek napsal(a):

Na levým karteru zepředu - manuál obr. str. 39, 99 - hlava je na imbus

Jakej konkretni manual, v jakym jazyce? V tom co mam je na str. 39 mereni pistu.

Janek napsal(a):

Dát to někomu, kdo to umí a zaplatit si za khounou.

Tak pokud to mam delat castejc (v manualu pisou kazdych 15mth), tak bych se to asi mel naucit delat to sam.

Janek napsal(a):

Jdou, ale nesmíš být jelito, hlavně si vše oklo vyfoukej vzduchem, ať do motoru nepadne nějaký bordel, budeš tam štrachat všelijak. Seřízení není takový problém...

Bordel uz jsem vzal nak hadrikem a tycinkama do ucha, ale kolem svicky se uz nedostanu :-/ To abych poridil kompresor. Nebo do svicky vubec nelezu?
No vicko nak ze strany imbusem pujde, ale na samotnej sroub od ventilu, to abych schanel nakej extra kratkej sroubovak.
Davas to i s vetrakem na chladici? (pokud ho mas na pravy strane)

Janek napsal(a):

součet lahváčů ti dá míru ventilový vůle v desetinách :ano:  :ano:  :ano: 

tvl   :lol:   :lol:   :lol: 
1.2.4.5. mi i doslo, ale trochu bych rozved bod 3. Bude to stejny jako tady u 2004?

3.1- najdu horni uvrat (je jedno ktera z tech dvou?); (3.2 zaaretuju tou servisni dirou- co tam strcim?) 3.3 povolim matici od serizovaciho sroubu 3.4 dotahnu serizovaci sroub (jen tak na prvni doraz, nebo nakej moment?) 3.5 povolim o 1/6 otacky 3.6 dotahnu matici 3.7 opakuju u zbylych ventilu ve stejny poloze motoru?

Janek napsal(a):

Domluv se s mechanikem 

Myslis ze bude mechanik mit chut ztracet cas, aby ve vysledku prisel o praci do budoucna?

Editoval Alexanderovic (30.10.2016 15:45:02)

#47 30.10.2016 21:00:32

Alexanderovic: 3.1. když se ptáš, jestli je jedno, jaká úvrať. tak to opravdu zvaž. Nevím, jak bys seřizoval ventily ve střihu a29 ....
3.7. Světe div se, ventily budeš seřizovat ve stejný poloze motoru. big_smile 
3.3. - 3.6. Dělej, jak myslíš, na první pokus doporučuju použít měrky a můžeš si to motom vyzkoušet povolit matku a dotáhnout na dotek = uvidíš sám, o kolik půjde. Pokud to jde, používej měrky.
Když ti bude chladič vadit, tak ho jednoduše vyndej, je to 5 minut práce .... na první pokus bych to snad i doporučil.
Mám větráky na obou stranách a neřeším to.
Jestli jsi ještě nikdy ventily neseřizoval, tak si bereš trochu velký sousto, když budeš pracovat s měrkama, budeš řešit, že jde volně a po vytáhnutí najednou nejde dát zpátky na ventil, .... když pracně nastavíš vůli a dotáhneš matku, tak se vůle lehce zpravidla zvětší a budeš zase tápat....  prostě to chce nějaký grif, cit,abys neutrhnul seřizovací šroubek, .... že teď ušetříš pár korun za práci někde jinde, tě může vyjít pěkně draho ....
Koupi moto jsi určitě s někým řešil, tak by ti onen třeba poradil i s tímhle.
Ventily dělám +/- 50 mth. sací dělám na 0.15 mm a používám i měrky, když nechvátám. Chce to nějaký úzký, 10 fajfka, šroubovák nějaký, co je po ruce, u chladiče ho dáš tochu ze šikma.
3.2.Do díry na aretaci dávám nějaký menší imbus, šlo by to pořešit šroubem se špičkou, ... ono to stejně zapadá jen do takovýho vybrání, není to přímo že bys strkal něco do nějaký díry .... snadno to mineš. Svíčku vyndávám. povol si ji a párkrát prošlápni, on se ti prach okolo odfoukne a po vyndání ještě párkrát prošlápni ... bude to stačit, když nemáš kompresor. Přes fajfku bys měl mít gumový kroužek a přes něj by ti nic dolů stejně padat nemělo.
Manuál www.motorkari.cz/downloader.php?cfile=wmpij

#48 30.10.2016 21:06:41

Strejda-GC
Chemik od oranžového jezera°°°
Fotogalerie
Založená vlákna
29 22

Janek:

Obdivuji tvoji trpělivost předkládat vše až pod čumák na zlatém podnosu  ano 

#49 30.10.2016 23:15:46

Alexanderovic
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
1 1

Supr, dik! Rozhodne jsem ted moudrejsi a snad to pomuze i nekomu jinymu. Takze dekuji Janku za ten stribrnej podnos ;-)
Necham si to jeste projit hlavou, ale asi to zkusim se sundanim chladicu,  sesteluju 1/6 otackou a zkontroluju merkama. Na tom snad nic nezkazim :-)

E: jeste jeden dotaz: kdyz budu sundavat chladic, tak to asi musim cely vypustit, co?

Editoval Alexanderovic (30.10.2016 23:43:58)

#50 31.10.2016 11:42:32

Alexanderovic napsal(a):

Necham si to jeste projit hlavou, ale asi to zkusim se sundanim chladicu,  sesteluju 1/6 otackou a zkontroluju merkama. Na tom snad nic nezkazim :-)

Zkus si prvně změřit vůli, která tam bude, až to rozděláš - tím si trochu nacvičíš práci s měrkama, cit pro to, odřeš trochu klouby na prstech a tááák big_smile . potom až do toho hrabej dál.
V těhle motorů se cca 2x víc opotřebovávají sací ventily - zaklepávají se. Výfuky docela drží. Takže když se začnou od kontroly do kontroly vůle měnit, uviš, kdy je čas měnit. Letos jsem měnil sací po cca 400 - 450 mth KO, výfuky jsem nechal lehce zahrousit a původní šly zpět, byly fakt pěkný.
Budeš mít problém tam měrku dostat i když budeš mít vůli ok nebo i větší - na štelovákách jsou takový čepičky, který se lidově řečeno vaklaj a měrka se jakoby o ně šprajcuje. Taky ji tam dáváš dost pod úhlem a to samo o sobě způsobí trable - je to spíš pro hračičky, s trpělivostí big_smile 
Proto si sežeň úzký měrky, vsuň je seřiď - dotáhni - zkontroluj stále vsunutou měrkou vůli - pokud je potřeba korekce, tak udělej a až budeš jistě vědět, že je to ok - vytáhni měrku - dej si lahváče lol 
Na šestiny se vykašli, pokud vůbec nevíš, která bije, nemáš cit ... nebo to udělej na cit jen jak to cvaká, když vezmeš za vahadlo lol  lol 

Alexanderovic napsal(a):

E: jeste jeden dotaz: kdyz budu sundavat chladic, tak to asi musim cely vypustit, co?

Co myslíš? Půjde vyndat bez vypuštění? lol  lol  lol Peklo a13 Sundej hadice na chladiči, povol 3 matky a jestli máš větrák vlevo, tak ti taky bude vadit.
Při nalití si povol šroubek na hlavě, abys to odvzdušníl.

http://www.offmoto.com/domains/offmoto.com/uploads/thumbs/5167_ventily1.jpg http://www.offmoto.com/domains/offmoto.com/uploads/thumbs/5167_ventily2.jpg http://www.offmoto.com/domains/offmoto.com/uploads/thumbs/5167_ventily3.jpg

#51 01.11.2016 19:54:42

Alexanderovic
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
1 1

Tak jsem nasel kde jste to uz resili. Bohuzel az ted :-)http://www.motorkari.cz/tema/?t=43799&pgr=84
Hledam uz pul hod spravnou polohu motoru. Snad uz. Horni uvrat v pohode, ale jak poznat tu spravnou? Ventily se zdaly na prvni pohled pri obou uvratich uplne stejne, ale ted uz jsem si vsiml lehkeho rozdilu. Tedy hadam ze chci ten pripad kdy jsou saci i vyfukovy co nejvys.
A ted jeste resim ze u ty blokacni diry stale nevidim zadnou diru/ skviru/ drazku. Jak velkej imbus tam strkas? Je to ta dira A zejo?

http://www.offmoto.com/domains/offmoto.com/uploads/thumbs/3626_capture_2016-11-01-19-13-06.png

Btw jak tocite motorem? I se zarazenou 6kou tim jde otacet jenom dost skokovite a kickem to je lehce lepsi, ale zadna slava.

Editoval Alexanderovic (01.11.2016 19:59:57)

#52 01.11.2016 21:40:56

Alexanderovic:
Na točení motorem je tam jakoby z boku takový 4hran na klíč 32 nebo si sundej víko zapalování a 17 klíčem toč
Najdi horní úvrať při 3. pracovním cyklu 4T motoru. V 1. cyklu jsou ventily ve střihu - sací otvírá a výfukový zavírá - jako tohle je fakt hustý.
O aretaci jsem psal, přečti si to znovu. Nevím, jaký tam strkám inbus ... jo už to mám, takový, co mám zrovna při ruce nebo šroubovák křížovej, ....
Až to po tvým hokuspokusu budeš prodávat na nd, ozvi se ano  ano  lol  lol 

#53 01.11.2016 22:18:47

Husty je kde jsou ty charakteri co to tu nezasiraj a jen radi a pomahaj a26 
Mechaniku je tu mraky ale asi si nechtej srat do hnizda poserove ne 

#54 02.11.2016 00:41:16

Alexanderovic
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
1 1

Janek:

Vsak teorii,v jakym momente je ta spravne uvrat uz jsem si i zjistil, ale v realu poznat kdy nejsou ventily ve strihu... Navic pri protaceni motoru kickem mi ta spravna chvile nastala tak jednou za 5 protoceni. Nechapu. Ze by ten automatickej dekompresor jaks psal?
Jinak premeril jsem, na jednom ventilu se mi tam vesla i 0.3 merka. Tak jsem seridil podle 1/6 metody, premeril merkou a 0.1 se mi tam vetsinou nevesla, tak mi to vetsinou vyslo na 1/4 otoceni.
Zitra radsi jeste zkusim sehnat nakyho machanu at to po me radsi zkontroluje  smile 
S tim klicem 32 si delas prdel, zejo? Jsem nic takhle velkyho nenasel  big_smile 

http://www.offmoto.com/domains/offmoto.com/uploads/thumbs/3626_20161101_231554.jpg

#55 02.11.2016 08:40:55

Alexanderovic napsal(a):

Janek:

Vsak teorii,v jakym momente je ta spravne uvrat uz jsem si i zjistil, ale v realu poznat kdy nejsou ventily ve strihu... Navic pri protaceni motoru kickem mi ta spravna chvile nastala tak jednou za 5 protoceni.

Střih je jednoduchý poznat - výfukový ventily zavíraj a ještě pře hú ti začne současně otvírat sací ventily - proto střih jako nůžkama - to je konec 4. a začátek 1. pracovní doby - brčko v díře po svíčce je nahoře. Od týhle doby otočíš motorem o 360 st. a jsi tam, kde chceš bejt. Jinak úhel zavření ventilů (prostor pro seřízení ventilu) je mnohem větší, než úhel otevření (kdy ti vahadlo tlačí na ventil)

Alexanderovic napsal(a):

Nechapu. Ze by ten automatickej dekompresor jaks psal?

Ovládání automat dekompresoru je taková fičurina, která se ovládá odstředivou silou - při vyšších otáčkiách motoru je vyřazený z provozu, ale při pomalým otáčení motoru - v tvém případě - tahle fičurina způsobí, že v kompresi - 3. takt motoru - ti před hú lehce na krátkou dobu přimáčkne výfukový ventily. To otevření je v řádu jednotek stupňů otočení vačky a ventil se nastevře v řádu desetin mm. Když budeš pomalu točit motorem a budeš se blížit hú v 3. taktu, je to vidět okem nebo si dej prsty na ventil a ucítíš to, je to opravdu jen "mžik" a je to kousek před hú.

Alexanderovic napsal(a):

Jinak premeril jsem, na jednom ventilu se mi tam vesla i 0.3 merka. Tak jsem seridil podle 1/6 metody, premeril merkou a 0.1 se mi tam vetsinou nevesla, tak mi to vetsinou vyslo na 1/4 otoceni.
Zitra radsi jeste zkusim sehnat nakyho machanu at to po me radsi zkontroluje  smile 
S tim klicem 32 si delas prdel, zejo? Jsem nic takhle velkyho nenasel  big_smile 

O.3 mm je něco dost špatně. Vůle se provozem zmenšují. Zvětšují se třeba v případě jinýho něžádoucího opotřebení např. vačky. 0.3 už by mělo být slyšet při běžícím motoru, že to jde jak šicí stroj. Každopádně větší vůle není tak škodlivá, jako kdybys tam naměřil třeba 0.03 mm.
1/4 otočení je dost velká vůle, každopádně je vidět, jak zacházíš s radama, ktetrý ti tu dávám. Když píšu, dělej to na měrky, tak si to děláš podle svýho .... takže zas jako o tom hrachu na zeď.
Ani se nedivím, že tu nikdo neporadí, protože každý tu jen hledá potvrzení svýho názoru  ne Nejde o výsledek, ale o to, aby ses sám něco naučil, získal zkušenost, cit pro věc, .....
Už nemám na další elaborát, takže po Progresovsku - gutlak lol 
S tou 32 jsem si dělal prdel, je tam vlastně klíč 50 lol 

#56 02.11.2016 09:18:02

Janek napsal(a):

1/4 otočení je dost velká vůle, každopádně je vidět, jak zacházíš s radama, ktetrý ti tu dávám. Když píšu, dělej to na měrky, tak si to děláš podle svýho .... takže zas jako o tom hrachu na zeď. 

Co je špatného na štelování podle otáček? Dotáhnu rukou na kontakt, podle hran matičky povolím o 1/5, podržím si pozici šroubku a dotáhnu matičku.

Přijde mi to tedy spolehlivější než laborovat s měrkami.

#57 02.11.2016 09:25:39

RadoTP napsal(a):

Janek napsal(a):

Co je špatného na štelování podle otáček? Dotáhnu rukou na kontakt, podle hran matičky povolím o 1/5, podržím si pozici šroubku a dotáhnu matičku.

Přijde mi to tedy spolehlivější než laborovat s měrkami.

Není na tom nic, když víš, co je to dotáhnout na kontakt vyk! . Když nepoznáš střih ventilů, jak poznáš co je kontakt? Komunikuju s člověkem bez elementárního povědomí o motoru ne s někým, kdo už seřídil 10sítky ventilů ....
Už jen to, že když píše, že pro správnou vůli musel povolit o 1/4, tak je jasný, že dotahuje víc než na kontakt - nemá cit. Proto jsem psal použít nejdřív měrku a má to svý opodstatnění ano 

Cit je jen pocit - měrka je měrka a správně použitá nelže - je to jako rozdíl když si něco myslíš nebo něco víš  wink 

Rado, jaký jestoupání závitu na seřizovacím šroubku?

#58 02.11.2016 09:48:01

Janek:

Vycházím z tohoto příspěvku http://www.motorkari.cz/tema/?t=43799&p … oto6020787 od doby, co mám Berga.. Ale donutil si mě podívat se do manuálu. A pokud blbě nevidím, tak tam je stoupání 0.75mm, pak by to měla být spíš 1/6.

#59 02.11.2016 10:01:48

RadoTP napsal(a):

Janek:

Vycházím z tohoto příspěvku http://www.motorkari.cz/tema/?t=43799&p … oto6020787 od doby, co mám Berga.. Ale donutil si mě podívat se do manuálu. A pokud blbě nevidím, tak tam je stoupání 0.75mm, pak by to měla být spíš 1/6.

No vidíš  lol  lol 
Používám teď měrky 0.15, mám pěknou úzkou a jde to s ní dobře, ale nikde netvrdím, že na otáčku ne. Jen říkám ne, dokud se nenaučíš základní princip ...

#60 02.11.2016 11:05:43

Alexanderovic
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
1 1

Janek napsal(a):

O.3 mm je něco dost špatně. Vůle se provozem zmenšují. Zvětšují se třeba v případě jinýho něžádoucího opotřebení např. vačky. 0.3 už by mělo být slyšet při běžícím motoru, že to jde jak šicí stroj. Každopádně větší vůle není tak škodlivá, jako kdybys tam naměřil třeba 0.03 mm.
Ani se nedivím, že tu nikdo neporadí, protože každý tu jen hledá potvrzení svýho názoru  ne Nejde o výsledek, ale o to, aby ses sám něco naučil, získal zkušenost, cit pro věc, .....
Už nemám na další elaborát, takže po Progresovsku - gutlak lol 
S tou 32 jsem si dělal prdel, je tam vlastně klíč 50 lol 

Jj, ventil byl slyset pri bezicim motoru celkem dost. Jak poznam teda ze to je opotrebenim vacky?

Vlastne mas pravdu:

Janek napsal(a):

Proto si sežeň úzký měrky, vsuň je seřiď - dotáhni - zkontroluj stále vsunutou měrkou vůli - pokud je potřeba korekce, tak udělej a až budeš jistě vědět, že je to ok - vytáhni měrku - dej si lahváče

Tema merkama jsem to jenom kontroloval a nesteloval to rovnou podle nich  hmm  A jeste hur ani toho lahvace jsem si nedal  a19 Tak si dneska vecer dam dalsi kolecko. Nicmene kdyz jsem to po sobe pak finalne kontroloval, tak 0,1 merku jsem tam "pracne" vsunul (neslo to samo) a 0,15 nastrcil jenom okraj. Tak by to melo byt spravne, ne? (za predpokladu, ze jsem nasle spravnou polohu motoru  big_smile  )

Janek napsal(a):

Není na tom nic, když víš, co je to dotáhnout na kontakt

Cece, myslim ze zrovna tohle jsem behem tech verejsich 20ti pokusech uz celkem vychytal, ale treba tam zas ty merky strkam spatne?  oko1 

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů