Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Seřizování ventilů - Píst horní úvrať

#1 07.02.2014 17:28:02

Seřizování ventilů - Píst horní úvrať

Zdravím, chtěl bych si vyzkoušet na 125ccm seřídit ventily, tak zatím sbírám informace. Zajímalo by mě, jak dostáváte píst do horní úvratě? Co jsem tak brouzdal po internetu, tak jsem našel, že buď to tam dostat:

1) Nakopávačkou pomalu posouvat píst a sledovat píst v díře od svíčky
2) Zařadit rychlost a točit zadním kolem a sledovat dírou od svíčky až bude píst v horní úvrati
3) Sundat levý karter motoru a otočit magnetem na značku "T" - To se musí ale vypouštět olej, nebo ne?
4) A teď poslední možnost, která mi moc jasná není. Vymontuje se "špunt," (zátka) která je na levém karteru motoru. Vymontuje se také šroub, který je na vrchu karteru. Do prostoru vymontovaného "špuntu" (zátky) se vloží ořech o určité velikosti (je tam ořech, nebo nějaký speciální klíč?). Točí se magnetem a nahoře v díře od šroubu, se sleduje až bude magneto na značce "T"? Musí se u této metody vypouštet olej..? Pochopil jsem tu metodu správně? Nemohli byste mi ji ještě více přiblížit. Prostě mi popsat jak se seřizují ventily.

Ad. 4) - Více v obrázku.

Děkuji vám odpovědi. Prosím,  nepiště odpovědi typu, dej to do servisu, nehrabej se v tom atd. budu vděčný  wink 

EDIT: Jedná se o Hyosung RX 125. Má 4 ventily. Ventilové vůle vím - Z návodu.

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3580_p1030938.jpg

Editoval Pepan258 (07.02.2014 18:01:29)

#2 07.02.2014 17:41:16

bobkuuu
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Lysá pod Makytou, Púchov
Motorka: 690
Věk: 35
Tel: +421904249455
1 2

Re: Seřizování ventilů - Píst horní úvrať

po 4. je správne  a1  čo za motka? vieš vôle?  olej nevytečie ja som dal na moto(vodorovný) stojan a vytieklo 5 kvapiek len zo závitu...

dnešok je včerajší zajtrajšok!!!
lidi jsou kurvy, mrdej a kradou
kéž by aspoň jednou za rok dorazila blbců sběrna (Kabát)

#3 07.02.2014 17:45:32

Strejda-GC
Chemik od oranžového jezera°°°
Fotogalerie
Založená vlákna
29 22

Pepan258:

pro začátek by bylo vhodné napsat, co máš konkrétně za moto, protože moc 125ccm 4T motorů neznám, kromě nějaké číny nebo Sachse   smile 
olej určitě netřeba vypouštět v žádném případě......

#4 07.02.2014 18:03:18

Už jsem vše spravil a je to napsané hned v úvodu. Já měl za to, že když vymontuju zátku, tak mi olej vyteče hmm

#5 07.02.2014 18:08:11

Honza
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: v lese mezi Pv, Bk a Vy
Motorka: DRZ 400S (07')
14 0

Použiješ způsob 4.
Vymontuješ ty zátky, jak si popsal.
Vymonetuješ svíčku.
Olej ti nepoteče. Motorku měj narovno např. na motorkosovým stojanu, případně si poraď jinak.  Když bude na bočáku, pravděpodobně ti olej poteče ven.

Nepíšeš co máš za motor, pravděpodobně tam bude seřizovaní na šroubky.

Díváš se do okýnka, točíš  ráčnou nasazenou na šroub na klice ve stejným směru jak se točí motor. Jakej je to směr najedeš v manuálu.  Najedeš na značku T. Pístu bude v horní úvrati. Teď jde o to jestli je to HÚ kompresního zdvihu nebo výfuku. 
Můžeš to poznat dle polohy vaček, pokud je vidíš. Případně dle toho, že vahadla mají vůli na ventilech tj. jak na sacích tak na výfukových neboť ventily jsou zavřené a nic na ně netlačí. Nebo to prostě vysleduješ, tím že budeš točit motorem a dívat se co dělají vahadla. A kde je zrovna píst.

Pak použiješ spárové měrky daného síly, nastavíč vůli, dotáhneš. Protočíš motor, překontroluješ a jestli je vše jak má být. Zadjluješ a hotovo.

Jinak na internetu najdeš videa, návody a manuály. Pokud je to čína, tak je to vetšinou kopie nějakýho motoru od Hondy. Takže si stáhneš servisní manuál od toho motoru co čína okopírovala a tam to vyčteš. Jo jen pro doplnění manuály jsou VŽDY anglicky, případně jinej světovej jazyk česky ne. Ale jsou tam obrázky a případně máš překladač.

To je tak obecně snad vše. Za případné následky nenesu odpovědnost smile .

Neselhal jsem tisíckrát. Našel jsem tisíc způsobů, které nefungují.
T.A.Edison

#6 07.02.2014 19:13:29

xoblih
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Prostějovsko
Tel: Mám
2 0

Tady jsem našel návod na čínskej motor http://motochina.cz/view.php?cisloclanku=2009020002

#7 07.02.2014 22:10:19

xoblih napsal(a):

Tady jsem našel návod na čínskej motor http://motochina.cz/view.php?cisloclanku=2009020002

Dík za návod, ale nemám čínskou motorku  wink Mimochodem, zapomněl jsem napsat, že můj motor má SOHC rozvody. Je rozdíl v nastavování ventilů na DOHC a OHV? Když nepočítam rozdíl počtu ventilů?

Honza -> Díky  wink Ještě bych měl pár věcí k tomu.

Opravdu je na magnetu klasckej 6hran? V návodu je sice "....and rotate the magneto rotor with the 14 mm box wrench.." Ale potom je tam něco ohledně nějakýho spešl kíče, tak nevím hmm

Jakým směrem točit, v návodu popsáno není - Ono vadí když bych točil na opačnou stranu?

Potřebuju aby byl píst v kompresním stavu že? Poznám to tedy tak, že vezmu měrku a když jí budu chtít strčit do toho dříku ventilu, tak mi tam nepůjde šoupnout?

Díky smile

Editoval Pepan258 (07.02.2014 22:38:22)

#8 07.02.2014 22:43:50

BIGR
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: XR 400R
2 0

Pepan258 napsal(a):

xoblih napsal(a):

Dík za návod, ale nemám čínskou motorku  wink Mimochodem, zapomněl jsem napsat, že můj motor má DOHC rozvody. Je rozdíl v nastavování ventilů na DOHC a OHV? Když nepočítam rozdíl počtu ventilů?

Honza -> Díky  wink Ještě bych měl pár věcí k tomu.

Opravdu je na magnetu klasckej 6hran? V návodu je sice "....and rotate the magneto rotor with the 14 mm box wrench.." Ale potom je tam něco ohledně nějakýho spešl kíče, tak nevím hmm

Jakým směrem točit, v návodu popsáno není - Ono vadí když bych točil na opačnou stranu?

Potřebuju aby byl píst v kompresním stavu že? Poznám to tedy tak, že vezmu měrku a když jí budu chtít strčit do toho dříku ventilu, tak mi tam nepůjde šoupnout?

Díky smile

SAMOZŘEJMĚ,ŽE SE OTÁČÍ PO SMĚRU OTÁČENÍ MOTORU. Měrku nestrčíš DO dříku ventilu,ale mezi konec ventilu a vahadlo. Jak poznáš horní úvrať ti tu už poradili. Vyndej svíčku aby se líp točilo s motorem a komprese se s tebou neprala. Můžeš si pomoct něčím dlouhým,co strčíš do válce a jak to bude píst vytlačovat nahoru uvidíš kdy se to zastaví a je horní úvrať. Poznáš to taky podle značky na magnetu a toho,že ventily jsou všechny zavřený a mají vůli.
PROMIŇ ale pokud máš takové otázky,tak je na místě odpověď,kterou jsi nechtěl slyšet. A sice dej to někomu,kdo ví,co dělá. Jinak uděláš víc škody,než užitku. Tady máš servisní manuál i s obrázkama: http://www.bikes.cz/manual/TMLICAkIPIs
Ale držím palce...

#9 07.02.2014 23:39:30

Návod mám, ale jinak díky  smile 

Jo v pohodě, akorát jsem v návodě nedočetl větu, s tím kam strčit tu měrku. Ale v mé odpovědi šlo o to, že když bude píst v horní úvrati ale VÝFUKU, tak mi nepůjde tedy mezi konec dířku ventilu a vahadla zastrčit měrka..?

K tomu směru otáčení, no to znamená že magneto se točí proti směru hodinových ručiček že (když stojím u levého boku moto)? Viz foto,

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3580_moto.jpg

#10 08.02.2014 00:52:09

NoEnd
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Brno
Motorka: KTM lc8 ADV
Věk: 32
5 1

Pepan258:

Pokud si nejseš jistej, na kterou stranu se ti točí klika, není nic jednoduššího než protočit motor startérem a nebo nakopávačkou a sledovat kliku těmi okýnky ze strany magneta. V drtivé většině se však klika otáčí ve směru, který si namaloval v předchozím příspěvku.

Editoval Noend (08.02.2014 00:56:07)

#11 08.02.2014 09:33:53

Honza
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: v lese mezi Pv, Bk a Vy
Motorka: DRZ 400S (07')
14 0

Pepan258: Nasadíš tam 14 oříšek, je tam prostě hlava šroubu. Nehledej v tom vědu.
Do otvoru pro svíčku raděj nic nestrkej, směr točení zjisti jak ti radil Noend.  Horní úvrať poznáš dle té značky T.  Rozlišení jestli je to HÚ kompresního zvdihu už je tady popsaný.

Neselhal jsem tisíckrát. Našel jsem tisíc způsobů, které nefungují.
T.A.Edison

#12 11.02.2014 22:20:25

Zdravím, tak směr otáčení už jsem zjistil, ale mám tu problém, točím s magnetem a značka "T" se nějak nechce objevit. Je možné že značka "T" tam prostě nebude?

#13 15.02.2014 20:46:41

Ahoj, ještě jsem se chtěl zeptat, když mají být ventilové vůle v rozmezí 0,08 - 0,13mm, kolik byste dali? 0,1mm? Díky

#14 15.02.2014 23:08:51

Dej 0,1mm
Aby jsi mohl seridit vule ventilu, potrebujes mit pist ve fazi komprese, potom muzes ignorovat znacky. Sundej vicka na viku hlavy a toc pomalu motorem. Sleduj vyfukove vahadlo, az se stlaci vyfukovy ventil(y) mrkni na saci a toc motorem pomalu dal. Az se saci zacne zavirat, vem sroubovak a bez toceni motorem si sahni sroubovakem do valce. Vyndej sroubovak, o kousek otoc motorem a zase zasmatrej sroubovakem. Tim si nastavis pist do horni uvrate. Dej si to cely jeste jednou a hned jak se ti zavre saci a budes mit pist v horni uvrati nalad si ventilovy vule (saci i vyfuk). V pripade vicevalcovyho motoru to plati pro kazdy valec....

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů