INZERCE : Příslušenství - ND
|
REKLAMA
Akumulátor
- Thomas
- Bahňák
- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: Kuřim
- Motorka: PW 50
- Věk: 9
4 1
Akumulátor
Pořizují nový akumulátor do Yamaha WR 450F a chtěl bych slyšet (číst) něajaký typy na různé výrobce. Původně tam byla YUASA, ale za necelý 3 000,- by ji koupil asi blázen Doteď jsem jezdil VARTU (YTZ7S-BS): http://www.battery.cz/motobaterie-varta … #zalozka-2, ale už ztratila sílu startovat, tak přemýšlím jestli jít opět do ní a nebo zvolit jinou. Cenově se mně zamlouvá tato: http://www.motocyklovedily.cz/produkt/6 … 7s-bs.html, ale nevím co si o ní myslet, startovací proud má vyšší než VARTA, ale nevím co je to za značku a jestli baterie bude nějaká odolnější. Dále mě napadal značky jako FAAM, EXIDE bike, atd.
Máte nějaký zkušenosti, nápady, návrhy, tipy kterou baterii zvolit?
Re: Akumulátor
zrovna to řeším, vždycky jsem ve všem jezdil Vartu, ale letos se mi vysrali dvě ani ne půl roku starý. V BMW za dvojku a ve WR za litr. Do WR jsem kupoval dvě najednou i pro kamaráda a taky se mu vysrala a ještě o měsíc dřív než mne (ale tam to možná bylo regulátorem bo říkal že se mu nějak nezdá) Každopádně je odvážím na reklamačku ale nedělám si iluze že by mi je vyměnily. Do BMW jsem koupil exide abych nečekal a mohl jezdit a do WR asi taky. kamarád ji koupil taky minulý rok a pochvaluje si ji že mu vydrží točit dýl než moje nová Varta. shrnu to - tři baterky ani ne půl roku starý a KO, že by vadná serie? nevím, ale Vartu už nechci to si za ty prachy radši koupím dvě exide nebo 4ride
- badyšot
- Bahnomil

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: Liberec
- Motorka: 200 neposedných Kubíků
- Věk: 45 už
7 6
novej: taky ty lehký baterie (Lithiové?? se tomu tuším říká) tady nabízí Mikiberg (vlastní stavba) nebo Semis (prodává SHIDO). Si můžete říct jim, ať vám dají nabídku. Já jezdím tu od Mikiberga a spokojenost.
badyšot:
agm se skelným rounem. co to znamená "vlastní stavba "?
Tak vono jako bych řek, že se to dělá v jedný fabrice, akorát, že vod devíti do jedenácti dávaj stikerku varta, vod jedenácti do jedný yuasa a tak dál... Závěrem teda je to podle mýho u zadku, dobrý je ale koupit baterku suchou a nalejt/nabít si jí sám. Přednabitý nalitý baterky nevíte, kde se jak dlouho válej. Noa jestli maj zkratovat po roce varty, nebo exide, nebo yuasy...
S vlastní výrobou zkušenosti nemám, ale vim, že některý chalani třeba na vokruhu maj baterčičky jak tatranku, vydrží jim to třeba tréningovej den a pak dobíjej. Jakože kvůli váze. Mnoa takový baterky maj vyrobený na zakázku (vyroběj snad třeba i v GESu, nebo v GM) , neb co se prodávaj ofiko k těmhle účelům jsou drahý jaxvině Takže vlastní baterku vyrobit de..
Janek: 12V 120A 2.5Ah(100%využitelná bez omezení jako u olova) - pro sport a spec. použití - téměř nulový samovybíjecí proud, není potřeba (je to lepší) se o ni nijak starat, velmi rychle se nabíjí provozem, přes zimu nebo odstávce jen odpojit mínus. Nenechat nabíjet inteligentníma ani obyčejnýma nabíječkama po kontrolovaném nabití (cca 15-20min), zbytek se nabije sám provozem (zase 15-20min a je full) - vyrobená a určená pro OFF a náročný aplikace - vhodná na moto do 600cm, pro větší, náročnější a cestovní stroje je vhodné spojit 2 paralelně, (po spojení 2 je kapacita 5Ah a start proud 240A !!! cca 2,8KW ) - 410g vč kabeláže (připojí se na kostru a relé - stará kabeláž se odstraní - úspora hmoty, redukce spojů) - umístění kdekoli, poloha jakákoli, teplota okolí do 150°C, u výfuku odstínit - vodotěsná, ochranné pouzdro odolné proti nárazu -115x80x33 - mont. packy lze odříznout - kabely 20cm , 6mm očko na konci, ochrana plusu proti proklepání - odhadovaná životnost je přes 4 roky(nejstarší sériové stále běží) při víc než 200mth/rok(léto zima) za předpokladu funkční instalace motorky (dobíjení) - registruju zatím cca 2 úmrtí vadou instalace nebo nabíječky, o 1-2 vím že jsou poškozený (uživatel, instalace) ale stále běží a plní funkci el. startu k nakopávačce (mají nízkou kapacitu a studeným motorem už neotočí) , zbytek nemám info nebo běží - od začátku provedeny 3 vývojové modifikace a vylepšení, plánuju další
edit: odpovědi na otázky: Původní kabely není nutný odstraňovat ale když hledáš gramy tak je to lepší. Čím delší kabely a víc spojů tím je větší ztráta energie na vedení , pokud by se to po montáži jevilo jako problém dají se zkrátit kabely na baterce (na cca 3cm vývody) ...
Editoval MikiberG (23.08.2013 12:33:37)
- kornout
- Bahnomil
- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Motorka: KTM 350 SXF + Freeride 250
- Věk: už veterán
- Tel: asi 100x deně :-(
1 0
Martin_voe napsal(a):Tak vono jako bych řek, že se to dělá v jedný fabrice, akorát, že vod devíti do jedenácti dávaj stikerku varta, vod jedenácti do jedný yuasa a tak dál... Závěrem teda je to podle mýho u zadku, dobrý je ale koupit baterku suchou a nalejt/nabít si jí sám. Přednabitý nalitý baterky nevíte, kde se jak dlouho válej. Noa jestli maj zkratovat po roce varty, nebo exide, nebo yuasy...
S vlastní výrobou zkušenosti nemám, ale vim, že některý chalani třeba na vokruhu maj baterčičky jak tatranku, vydrží jim to třeba tréningovej den a pak dobíjej. Jakože kvůli váze. Mnoa takový baterky maj vyrobený na zakázku (vyroběj snad třeba i v GESu, nebo v GM) , neb co se prodávaj ofiko k těmhle účelům jsou drahý jaxvině Takže vlastní baterku vyrobit de..
To není pravda, zrovna třeba Yuasa nemá s Vartou nic společného, Varty se dělaly ještě nedávno v Akumě v Bolce.
umím prd, ale strašně mě to baví 
- peetrs66
- Bahňák

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: Jilemnice
- Motorka: Beta rr390
- Věk: 47 už ne
- Tel: už ne
0 1
Thomas: kamarád dal na ktm 450 baterku z ups udělal akorát jinej držák a maká taky a je za 6stovek
Jezdím jen tak rychle, jak můj anděl strážnej lítá, akorát teď byl o něco pomalejší
- kornout
- Bahnomil
- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Motorka: KTM 350 SXF + Freeride 250
- Věk: už veterán
- Tel: asi 100x deně :-(
1 0
peetrs66 napsal(a):Thomas: kamarád dal na ktm 450 baterku z ups udělal akorát jinej držák a maká taky a je za 6stovek
Ale tyhle suchý olověný články nejsou stavěný na takový jednorázový odběr. Právě accu do motorek a aut nemaj rádi pozvolné vybíjení, jsou stavěný na velký šoky při staru a pak dobíjení, dlouhodobá odstávka jim škodí.
umím prd, ale strašně mě to baví 
- jifa
- Bahňák

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Motorka: Yamaha XT600, husaberg FE 570
- Věk: 40+
0 1
Také jsem řešil jakou do mého XTéčka, a na konec jsem koupil tuhle " target="_blank" style="text-decoration: underline;">http://www.motocyklovedily.cz/produkt/6 … ml.
Jezdím jak umím
- Semis
- Veterán

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: východní skoro Pragl
- Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2
Tak abych doplnil informace o těch Lithiovkách Shido:
Shido nabízí vlastně poměrně široký sortiment Lithiovek adekvátních k většině běžných typů motobaterií. Jenže u velkých typů baterií je to už dost drahé, takže my se soustředíme taky spíš na modely pro ostrá endura, kde použití Lithiovky má největší smysl. Jsou to YTX5L-BS a YTZ7S. Ostaních modelů jsme prodali jen pár kusů.
YTX5L-BS je vlastně použitelná pro většinu KTM nebo jiných soutěžáků obvykle do 450ccm. http://www.yacomi.cz/baterie-shido-lith … upE448.php YTZ7S se používá méně, třeba u Husarů a nebo je vhodná i pro KTM od 450 výš. http://www.yacomi.cz/baterie-shido-lith … upE448.php Dá se použít i u menších obsahů, ale je to zbytečné. Vhodná je třeba i u jedinců, kteří vědí, že mají vyšší nároky na baterii. (extrémně hodně startují a pod.) Osobně mám v EXC250 tu YTX5LBS a ještě se mi nestalo, že by mi neměla sílu startovat, ani když jsem startoval opravdu každých pár minut. Ale už tu byl případ že se to u 450 s touhle menší verzí stalo v kombinaci s trvale běžícím větrákem a velmi častým startováním. Pak pomůže jen několikaminutová souvislá jízda.
Úmrtí jsem zažil jen u jednoho kusu, ale tam si majitel myslel, že touhle baterií vyřeší problém s elektroinstalací motorky, takže se to dalo čekat. Ten měl spotřebu několika baterií ročně a Lithiovka to nedala taky. Opakované totální vybíjení do nuly jí odrovnalo. Nicméně v nabídce jsou něco málo přes rok, takže dlouhodobý test zatím jen probíhá.
Oproti Mikimu tam je ale trošku konstrukční rozdíl v typu článků, takže jim nevadí ani nabíjení "chytrými" nabíječkami, ikdyž jak psal Miki, tak potřeba to v zásadě opravdu není. Nabíječka obvykle už po připojení vidí plně nabitou baterii. Přes zimu jsem to kontroloval o vybití bylo 1% za 3 měsíce. U obyč baterie to je obvykle kolem 10-15% za měsíc.
Dej koním pít...
- peetrs66
- Bahňák

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: Jilemnice
- Motorka: Beta rr390
- Věk: 47 už ne
- Tel: už ne
0 1
kornout:
sem tam ji dá na udržování v garáži a směje se co ušetřil, má ji tam rok a nestěžuje si když jezdíme tak jsem ho neviděl šlapat
Jezdím jen tak rychle, jak můj anděl strážnej lítá, akorát teď byl o něco pomalejší
MikiberG:
a co to je za baterku ? Lipolka ?
- Semis
- Veterán

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: východní skoro Pragl
- Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2
peetrs66:
A má to vůbec smysl řešit, když třeba Nitro YTX5LBS stojí 710kč a já jí mám v druhý motorce u ž 3 roky?
Dej koním pít...
Semis napsal(a):Tak abych doplnil informace o těch Lithiovkách Shido:
Oproti Mikimu tam je ale trošku konstrukční rozdíl v typu článků, takže jim nevadí ani nabíjení "chytrými" nabíječkami, ikdyž jak psal Miki, tak potřeba to v zásadě opravdu není. Nabíječka obvykle už po připojení vidí plně nabitou baterii. Přes zimu jsem to kontroloval o vybití bylo 1% za 3 měsíce. U obyč baterie to je obvykle kolem 10-15% za měsíc.
ALE VADÍ !!
Rozdíl v konstrukci článků není ani trochu. Podle popisu, rozměrů a technoplogie výroby používám oproti Shido Hi End komponenty - dostanu se na poloviční váhu a rozměry + ji můžiu nabíjet krátkodobě až 10x svojí kapacity =10C = 25A!! ...dlouhodobě 5C cca 10A.
Naopak ti musím uznat velmi slušnou cenu na komerční produkt. Já to dělám trochu pro zábavu a nejsem tolik hnanej ziskem moje srovnatelná s tvojí TOP je za 18 stovek ( má je menší lehčí)
V tvým popisu vidím pár chybiček a myslím, že není potřeba tolik snižovat funkci a službu"olova" ... ( a hezká je ta omezená záruka pro omezený lidi ) Už jen pro to, že svoje zákazníky si tahle baterka najde ale nejsou z řad "mr...dalů a nebo šetřílků", tím nechci urážet ty kdo ji nemají ... prostě nemají potřebu mít něco lepšího nebo jinýho.
A proč moje doporučení o nenabíjení chytrejma nabíječkama?:
Při prodeji jste nenarazili na "přepečlivého" uživatele který po každé jízdě ze zvyku motorku dal na nabíječku a jel třeba až za 14 dní. A oni ty "chytrý nabíječky" jsou v podstatě hloupý a nepoznají "chytrou" baterku. Většina i těch nejchytřejších nabíječek je konstruovaná na "olovo" a na konci nabíjecího cyklu po konstruktérem daném čase začne cyklovat a udržovat "olověnou baterku ve "formě" - cyklování znamená, že ji trochu vybijí a zase nabijí .... tím začnou "krást" moderní LI... baterce "cykly životnosti" - po roce téhle "terapie" je baterka vydundaná.
Možná protože likvidace trvá rok tak jste problém nezaznamenali ale já se zabýval i tímhle. Pro mě krátkou životnosí která někde spadá do "běžné spotřeby".
Chvíli mi to dalo než jsem na to přišel i když jsem v tom docela zběhlej. Vem si z toho co uznáš... jako dobrej postřeh a radu "grátis" jak se vyhnout případnýmu problému nebo jak prodloužit život moderní baterce.
Kdo potřebuje bat. nabít tak jak já říkám nabíjet na "cigáro" a čímkoli co dává do 14.5V - úplně ta doba stačí.
Doporučení "nestarat se" je na místě - opravdu to není potřeba. Věř mi že zase tolik novejch věcí na světě není a když by ses o to trochu zajímal technologicky a technicky, zjistíš, že použitá technologie je stejná - jen se liší obal a ruční versus strojní zpracování. V případě Shido vlastní nebo zadaná výroba vnitřního základu . Ono tu technologii kterou používám já má patentovanou jediná firma na světě a takovou hustotu energie na gram prostě nikde jinde není možné zakoupit. Jestli je lepší ruční nebo strojní zpracování ti nepovím, ale vím, že já na materiálu a technice zpracování nemám potřebu šetřit.
Existují samozřejmě srovnatelné baterie s tou mojí ale už ne za srovnatelnou cenu.
Do konce roku plánuju poslední technickou změnu na základě víc než 4 letých zkušeností v provozu. Pak výrobu ve větších sériích ve více verzích pro komerční prodej - budu hledat prodejce ... třeba by tě to mohlo zajímat víc .
Miki
Robinsson napsal(a):MikiberG:
a co to je za baterku ? Lipolka ?
Zjisti mě kde Huska nakupuje hliník na odlitky bloků? ..... zajímá mě to 
.... není to úplně jedno?
|