Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Záhadný zvuk při jízdě ve dvou

#1 14.08.2013 22:39:42

Záhadný zvuk při jízdě ve dvou

Zdravím, na svém 125ccm enduru jsem si všimnul, že když jedu ve dvou, tak motorka vydává divné zvuky. Když jedu sám, tak jede motorka uplně v pohodě bez problémů. Jakmile někoho na motorce vezu, tak motorka vydává divné zvuky, které by se jako kdyby ozývali od zadní rozety. Šponování řetězu je udělaný podle toho, jak je motorka zatížená..Tzn. že když na ni sednu, tak se řetěz našponuje více..Myslel jsem si že je to kvůli tomu, že je řetěz moc napnutý a jak jsme moc těžký, tak je přepnutý a vydává tyhle zvuky..Motorka chvíli zvuk vydává, chvíli ne a přijde mi že když jsou na silnici nerovnosti, tak právě vydává ten zvuk (logicky by to vypadalo že tlumič pracuje - napíná a povoluje se řetěz). Ale když jsem posadil dva lidi na motorku a zkoušel jsem průvěs řetězu v klidu, tak byl ok. Řetěz měl vůli, nebyl přepnutý, byl ok..Jo a jak zvuk vypadá..? Zvuk je podobný takovému zvuku, jak když je někde něco povoleného - Např. není dotažená matka na šroubu a pohybuje se po závitu, nebo klepe podložka o blbě dotaženou matku..Takový zvuk to vydává. Mimochodem všechny šrouby zkontrolovány, dotaženy - Problém přetrvává..:-/ Co může způsobovat tento problém..? Máte nějaké nápady..? Přijde mi že to jde právě od rozety, ale jestli máte nápady že by to mohlo být něco jiného, tak sem s tím.

Průvěs řetězu má být podle návodu 5-6cm. Já mám 5 cm a měřím to viz foto..Je to dobře, nebo to mám měřit jinak..? Jo a ještě vodítko řetězu při měření průvěsu řetězu nesundavám..A když to měřím, tak cítím že mě možná trochu omezuje..Vadí to, nebo se na sundavání vodítka mám vykašlat..? Díky za rady..smile

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_20101124104713-20100330133233_retez2_jpg_resize_1000x830__type_jpg__jpg_resize_1000x830__type_jpg_.jpg

#2 15.08.2013 06:20:00

Re: Záhadný zvuk při jízdě ve dvou

průvěs řetězu se měří ke středu čepu, takže ty máš průvěs cca 4cm. Druhá věc je že se měří nahoře nad kyvkou a to od šroubu vodítka žetězu k čepu řetězu. Nepíšeš co máš za motorku tak je možný že to máš v manuálu jinak.

Editoval novej (15.08.2013 06:20:32)

#3 15.08.2013 07:26:28

Zvěřáki
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: DR 650 SE
Věk: 33
0 0

Genius napsal(a):

Zdravím, na svém 125ccm enduru jsem si všimnul, že když jedu ve dvou, tak motorka vydává divné zvuky. Když jedu sám, tak jede motorka uplně v pohodě bez problémů. Jakmile někoho na motorce vezu, tak motorka vydává divné zvuky, které by se jako kdyby ozývali od zadní rozety. Šponování řetězu je udělaný podle toho, jak je motorka zatížená..Tzn. že když na ni sednu, tak se řetěz našponuje více..Myslel jsem si že je to kvůli tomu, že je řetěz moc napnutý a jak jsme moc těžký, tak je přepnutý a vydává tyhle zvuky..Motorka chvíli zvuk vydává, chvíli ne a přijde mi že když jsou na silnici nerovnosti, tak právě vydává ten zvuk (logicky by to vypadalo že tlumič pracuje - napíná a povoluje se řetěz). Ale když jsem posadil dva lidi na motorku a zkoušel jsem průvěs řetězu v klidu, tak byl ok. Řetěz měl vůli, nebyl přepnutý, byl ok..Jo a jak zvuk vypadá..? Zvuk je podobný takovému zvuku, jak když je někde něco povoleného - Např. není dotažená matka na šroubu a pohybuje se po závitu, nebo klepe podložka o blbě dotaženou matku..Takový zvuk to vydává. Mimochodem všechny šrouby zkontrolovány, dotaženy - Problém přetrvává..:-/ Co může způsobovat tento problém..? Máte nějaké nápady..? Přijde mi že to jde právě od rozety, ale jestli máte nápady že by to mohlo být něco jiného, tak sem s tím.

Průvěs řetězu má být podle návodu 5-6cm. Já mám 5 cm a měřím to viz foto..Je to dobře, nebo to mám měřit jinak..? Jo a ještě vodítko řetězu při měření průvěsu řetězu nesundavám..A když to měřím, tak cítím že mě možná trochu omezuje..Vadí to, nebo se na sundavání vodítka mám vykašlat..? Díky za rady..smile

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3 … e_jpg_.jpg

Máš tam vodící kladky řetězu? Vrchní i spodní?
Většinou to dělá právě vrchní kladka. Řetěz se při vetším zatížení moto a zároveň najetí na nerovnost (kolo jde do blatníku), "přehýbá přes vrchní kladku" a jede po ní.
Buď nastav moto pro jízdu ve dvou (zvyš předpětí zadní pružiny, je li to u Tvého modelu možné)
Zkontroluj, zda je kladka na správném místě (předchozí zásah uživatele a pod.)
Zkontroluj, zda má kladka správný průměr ( větší průměr je nežádoucí)
Také materiál a jeho tvrdost může mít vliv na zvuk, když jde řetěz přes kladku.
V zásadě by ale k tomuto nemělo docházet. Vrchní větev řetězu je hnací a při plném výkonu je našponovaná a na nerovnostech je to pak jako když kladivem mlátíš do té kladky. Pokud není správné nastavení motorky, nebo je něco jiného špatně, jak jsem psal, může dojít až k vytržení kladky z rámu. Na to trpí všechny DR650SE od r. 96. Kolem roku 2005 to myslím v suzuki opravili tím, že je kladka víš. U DR650SE se to ví a lidi dávají tuto kladku pryč úplně. Zejména ti, co jezdí více terénem. Tam ale víme, že je to O.K. a nic se nepončí (karter a pod.) je tam dost místa. U Tvé moto nevím jak to je.

Kladka vrchní je tam jen pro extrémní vyosení řetězu při doskoku, nebo příliš volném řetězu, ale nesmí přes ní jít řetěz stále, nebo příliš často.

Viz. zde:

http://drriders.com/topic181-50.html

Po delší pauze jsem si některé detaily vybavil hned po tom, co jsem už zase ryl hubou do pole.....
- holt to nezapomeneš  - ForeverOFF -

#4 15.08.2013 13:40:04

novej: Takže řetěz mám měřit viz první foto..? Když měřím průvěs, tak si naměřím cca půlku řetězu, ke spodní hraně řetězu si dám pravítko a z klidového stavu vychýlím řetěz nahoru směrem ke kyvce a měřím průvěs. Motorku mám Hyosung Rx 125. V návodu je nakreslen jen obrázek viz druhé foto.

Zvěřáki: Kladky řetězu..? Podle odkazu co si posílal, tak tam nemám. Mám akorát spodní vodítko řetězu, hned vedle rozety pod kyvkou..Viz foto 3, 4, 5..Poté akorát směrem k malému kolečku je na kyvce pod řetězem taková guma (zespodu i zehora). Částečně je to vidět na fotce č. 4. Centrální tlumič jsem měl nastavený aby byl jako nejměkkčí, ale před několika dny jsem ho nastavil, aby byl nejtrvdší. Tlumič je o něco tvrdší, ale žádný zázrak to není. Když jsem zkoušel teď někoho vézt, tak je to o něco lepší, ale divný zvuk nezmizel..

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_20100330133233_retez2_jpg_resize_1000x830__type_jpg_.jpg http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_oetiz.jpg http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_1.jpg http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_2.jpg
http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_3.jpg

#5 15.08.2013 13:58:18

Zvěřáki
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Genius:

těžko říci.... Chce to vypozorovat z jízdy. Když to dělá při jízdě ve dvou, je to zatížením a někde něco drhne, nebo přes něco jede.... Je potřeba koukat a poslouchat. Spodní guma to nebude. Spíš bych hledal nad řetězem....
Ale to víš, od těchto motorek těžko čekat standardní chování...

Po delší pauze jsem si některé detaily vybavil hned po tom, co jsem už zase ryl hubou do pole.....

#6 15.08.2013 14:00:43

Zvěřáki
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Genius:

Z těch fotek se mi ale nezdá to spodní vodítko řetězu. Řetěz po něm normálně pořád jede...jakoby tam byla větší rozeta a řetěz byl tak níž.... a22 

#7 15.08.2013 14:18:21

No dřív to nedělalo, ale nevím od který chvíle to takhle začalo dělat..:-/ Nepamatuju si jestli jsem na tom něco udělal a od té chvíle to je..:-/

Máš pravdu, rozeta je o jeden zub větší..Ale jak to zatížím, tak myslím že se to napne a je to ok, ale nevím. Možná bych mohl zkusit sundat to vodítko a možná bych mohl zkusit sundat i kryt řetězu. Vadilo by něčemu kdybych jezdil bez vodítka řetězu..?

BTW: Jak teda měřit průvěs toho řetězu..?

#8 15.08.2013 14:36:34

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: FE450
Věk: 25
Tel: NokiaN8
7 0

to vodítko nesundávej.. spodní větev řetezu je při zatížení volná a při větším propružení a rázu ti může spadnout řetez... nemluvě o bezpečnosti, kdy ti to vodítko chrání, aby se ti nedostalo většího mezi řetez a rozetu - třeba prsty při pádu, špička nohy atd... jinak bude rachotit tohle vodítko, ale nejde mi do hlavy, při jaký příležitosti ti řetez udělal drázku v horní části  a30 

Baseball, basketball and football...
....all require one ball...
...ENDURO REQUIRES TWO!!!

#9 15.08.2013 14:58:08

Zvěřáki
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Vojtas:
jako pokd vodítko sundáš jen na zkoušku, že na to na rovince sednete a zkusíte jet, propružit a td, tak se nic nestane když pojedeš rovně a v klidu. Na ježdění bez vodítka normálně samozřejmě ne! Tak bys prostě jen zjistil zda je to tím....

#10 15.08.2013 15:18:00

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: FE450
Věk: 25
Tel: NokiaN8
7 0

tak to si rozumíme  ano 

Baseball, basketball and football...
....all require one ball...
...ENDURO REQUIRES TWO!!!

#11 15.08.2013 20:04:23

Bitrin
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Pole,louky,dům-S.Morava
Motorka: SHERCO 510i; Suzuki Kingquad 700; Jawa 250
Věk: 24
Tel: Nokia
6 0

Nás to učili tak, že zhruba někde v prostřed toho kde budu dělat průvěs natlačím řetěz co nejvíce nahoru ke kyvce přiložím si k tomu pravítko a řetěz spustím.Co naměřím je průvěs.Učili nás to na opraváři motorek.Jinak jsem se nějak nedočetl že jsi s motorkou posouval když jsi měřil průvěs.To je dost podstatná věc, protože řetěz není prověšený na všech místech stejně, tak že jsi najdi místo kde je to nejvíce naplé a tam měř.!!Je to častá chyba při měření průvěsu!!

Ride to live and live to ride!:-)
(Jezdím,abych žil a žiju,abych jezdil)

#12 15.08.2013 23:04:21

Vojtas: To nevím od čeho je ta drážka nahoře na védítku, ale je jen z kraje a potom už tam není..:-/ Když by to ale nedělalo vodítko řetězu a kryt řetězu, co jiného to může být..?

Dobrá, zkusím s ní posouvat..Ale kde měřit ten průvěs..? Tak jak je v návodu..? Viz první foto..? To znamená od spodní hrany řetězu k horní hraně..? Nebo od čepu k čepu..?

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_20100330133233_retez2_jpg_resize_1000x830__type_jpg_.jpg http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_oetiz.jpg

#13 16.08.2013 08:12:00

Bitrin
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
6 0

Genius:

jestli ti manuál neudává nic o těch čepech tak od horní hrany řetězu.A jestli ti to vůbec dělá řetěz.Jinak je většinou na vině špatné napnutí, vůle v nějakém lízátku, že se chvěje jak o něho řetěz midlí a nebo po rozetě špatně chodí taky jsem se s tím setkal.To byla taky záhada, člověk by řekl že rozeta je uplně v pořádku (viditelně) no a nebyla musela se koupit prostě druhá a přestalo to.

#14 16.08.2013 08:45:19

může bejt nepravidelně vytahanej řetěz

#15 17.08.2013 00:35:42

Bitrin: No a co jiného by teoreticky mohlo dělat ten podivný zvuk..?

Takže mám teda měřit průvěs od spodní k horní hraně..? V návodu je jen toto (viz foto):

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/3774_oetiz.jpg

#16 18.08.2013 21:50:15

Bitrin
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
6 0

Genius:

od spodní rysky co je na tom obrásku tam se přitlačí řetěz,no zkrátka to budeš vždy měřit na jednom bodě a to od vrchní hrany řetězu nebo i od spodní ale prostě musíš zachovat ten psaný průvěs.

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů