INZERCE : Příslušenství - ND
|
REKLAMA
Měkká přední brzda i po odvzdušnění
Měkká přední brzda i po odvzdušnění
Zdravím, mám menší problém. Měl jsem měkkou páčku přední hydraulické brzdy a tak jsem ji chtěl odvzdušnit a myslel jsem si, že se to tím zlepší..Odzvdušnit jsem to zkoušel několikrát, ale páčka je pořád měkká a nelepší se to. Měkkou myslím tím způsobem, že když ji zmáčknu, tak jde tak nějak do 3/4 chodu k řidítku a potom až začne tak nějak brzdit, takže ji namáčknu skoro až úplně k řidítku..Nevíte co mám ještě zkusit, aby brzda brzdila tak jak má, tzn. po pár desítkách milimetrů chodu. Díky všem za příspěvky
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: Brno
- Motorka: ETX50, TT600R(e), XR600R, NX650, Betta 207,210
- Věk: už moc
- Tel: 774 817 423
Re: Měkká přední brzda i po odvzdušnění
Pepan258:
1/ špatně odvzdušněno
2/ pumpa potřebuje repas
Zkušenost je věc, kterou získáš až potom, cos ji potřeboval.
Už se to tady řešilo. Máš asi špatně odvzdušněno. Pokud to začalo dělat před pokusem o odvzdušnění,tak bude chyba pravděpodobně v pumpě brzdy. Přesně jak píše Suchman. Projdi forum a najdeš téma přední brzdy,kde jsou i různý "triky" jak na to vyzrát.
Našel jsem to téma:http://www.offmoto.com/viewtopic.php?id=8091
Editoval BIGR (22.04.2013 20:44:27)
No odvzdušňoval jsem to následujícím způsobem: --> Otevřel jsem nádobku brzdové kapaliny A DOLIL NOVOU BRZDOVKOU NA MAXIMUM --> Namačkal jsem RYCHLE ZA SEBOU cca 15x páčku od maxima do maxima (maximálně jsem ji zmáčknul a maximálně ji pustil) --> Potom jsem tu páčku držel co to šlo (sice pod tlakem ale koule na konci páčky lízala řidítko) --> Povolil jsem odvzdušňovací šroub - Po povolení odvzdušňováku páčka povolila, že klesla k řidítku a nebyla pod tlakem --> Poté VYTEKLO (nevystříklo) z odvzdušňovnacího šroubu cca 10 kapek brzdové kapaliny - Pořád jsem držel zmáčklou páčku --> Zašrouboval jsem odvzdušňovák při stálém držením páčky --> Po utáhnutí jsem páčku pustil --> Zase jsem páčku cca 15x namačkal od maximálního máčknutí k řidítku k maximálnímu povolení - Rychle jsem mačkal páčku ----------> No a poté jsem postup opakoval dokola ALE BRZDA BRZDÍ - SICE NE TAM PERFEKTNĚ, ALE BRZDÍ
Toto je brzdová pumpa..? http://www.google.cz/search?q=brzdov%C3 … B300%3B300
Díky
Editoval Pepan258 (22.04.2013 20:48:16)
Pepan258 napsal(a):No odvzdušňoval jsem to následujícím způsobem: --> Otevřel jsem nádobku brzdové kapaliny A DOLIL NOVOU BRZDOVKOU NA MAXIMUM --> Namačkal jsem RYCHLE ZA SEBOU cca 15x páčku od maxima do maxima (maximálně jsem ji zmáčknul a maximálně ji pustil) --> Potom jsem tu páčku držel co to šlo (sice pod tlakem ale koule na konci páčky lízala řidítko) --> Povolil jsem odvzdušňovací šroub - Po povolení odvzdušňováku páčka povolila, že klesla k řidítku a nebyla pod tlakem --> Poté VYTEKLO (nevystříklo) z odvzdušňovnacího šroubu cca 10 kapek brzdové kapaliny - Pořád jsem držel zmáčklou páčku --> Zašrouboval jsem odvzdušňovák při stálém držením páčky --> Po utáhnutí jsem páčku pustil --> Zase jsem páčku cca 15x namačkal od maximálního máčknutí k řidítku k maximálnímu povolení - Rychle jsem mačkal páčku ----------> No a poté jsem postup opakoval dokola ALE BRZDA BRZDÍ - SICE NE TAM PERFEKTNĚ, ALE BRZDÍ
Toto je brzdová pumpa..? http://www.google.cz/search?q=brzdov%C3 … B300%3B300
Díky
Postup dobrej,ale vyteklo málo kapaliny,takže to vypadá na nemocnou pumpu. Pumpa je ten váleček,co do něj vede tyčka od páčky.
Editoval BIGR (22.04.2013 20:51:33)
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
Pepan258:
tady na to 15x namačkávání se vyser... bublinky mezi tím pomalu lezou nahoru a nikdy ju nevytlačíš....
Nejlíp dělat ve dvou, jeden mačká a dolívá a druhej povoluje odvzdušňovák....
Postup: zmáčknout páčku, povolit odvzduštňovák, hned zavřít, povolit páčku, počkat 5s a repete... občas mi bublinka vyleze až po 250ml protlačené kapaliny....
pokud i po tomhle zůstane měkká, možno zajet do servisu odvzdušnit podtlakem... a pak jedině repas sadu na pumpu (to je to co je pod nádobkou na kapalinu)
Kolikrát mam teda namačkávat..? Namačkávam tolikrát protože mi přijde že potom jak je páčka měkká (než ji napumpuju) tak nestačí ani zvtrdnout a už zase povoluju odvzdušňovák a ona zase měkně..
Když říkáš hned zavřít odvzdušňovák tak jak dlouho ho mam nechat teda otevřenej..? Jako povolit a hned uzavřít nebo nebo je jedno jak dlouho bude uzavřenej..?
Na netu jsem četl něco že se má páčka nějak přivázat k řidítku a nechat pár dní takhle u řidítka že se nějak potom pozná jestli pumpa propouští nebo ne..Zkusil jsem to přichytit k řidítku asi na cca 3 hodiny a teď když jsem to sundal tak mně přijde že je páčka možná tvrdší..Je to možný..? Je to k něčemu to tam nechat přivázaný..? Díky
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
Pepan258:
Nenamačkávej, větší tlak tam neuděláš....
Prostě zmáčkni páčku a povol odvzdušňovák... z odvzdušňováku to vyletí ven snad za míň jak 0,5s (když si tam dáš průhlednou hadičku, tak uvidíš, jestli jdou i bublinky... pak zavřeš odvzdušňovák a povolíš páčku, počkáš třeba 5s, aby tam stihla natéct nová kapalina a znova zmáčkneš, povolíš, utáhneš atd atd....
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
Pokud máš štelovací šroub na páčce, tak ho povol tak, aby se nedotýkal válečku v pumpě... jinak ti tam nebude přitíkat nová kapalina....
Někdy pomůže roztáhnout válečky v brzdiči. Vzduchová bublinka se tím vytlačí nahoru a je klid...
- Semis
- Veterán

- Fotogalerie
- Založená vlákna
- Místo: východní skoro Pragl
- Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2
Pořád je tu možost, že máš už horší těsnění v pumpě (tam kde je páčka). Když tuhle variantu vyloučíme, tak bys měl postupovat takhle: 1) Otevřít a dolít - je správně 2) namáčkavat pomaleji, nemačkat páčku jak o život. Když to děláš rychle, tak to může tahat malinký bublinky vzduchu, které vznikají "vířením" kapaliny v pumpě. 3) to povolování taky dělat v klidu. Občas to prostě lidi jen zbytečně uspěchávají. 4)ideální je takhle protočit větší množství kapaliny, tedy alespoň 1dcl. K tomu prodáváme i tuhle vychytávku, která ti umožňuje, nechat odvzdušňovák otevřený trvale a jen mačkat, dokud se nevymění třeba 3x obsah nádržky: http://www.yacomi.cz/odvzdusnovacka-brz … pE1819.php 5) po vytlačení požadovaného objemu kapaliny se tahle sada odpojí a jen to doodvzdušní klasicky jak jsi psal. Docela to urychlí celý proces.
Jednou se mi stalo, že jsem taky nemohl pořádně odvzdušnot jednu brzdu. Tak jsem sundal brzdič z přední vidlice, mezi destičky dal destičku o tloušťce cca jako kotouč a doodvzdušňoval jít vždycky v jiné poloze. Prostě jsem s ní různě nakláněl a odvzdušňoval, až najednou vyskočila jedna bublinka, která tam někde furt zůstávala a byl klid.
Jednou se mi na jiný motorce stalo, že zase vrchni pumpa pořád tlačila jakoby málo a taky to nešlo odvzdušnit. Tak jsem jí rozebral, vyčistil a složil a už to šlo krásně. Někde tam bylo nahoře trošku bordýlku a blbě to natahovalo kapalinu do hadice.
Dej koním pít...
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
Funkce:

Suchman: Stačí namačkat teda cca 5x? I když nestačí páčka ztvrdnout od odvzdušnění?
Ty píšeš že po povolení šroubu, vylítne kapalina za nejakych 0,5s, ale jak píšu. Mně kapalina nevylítne, ale VYTEČE a je to tak 10kapek, což je taky málo ne? Přijde mi, jak kdyby tam nebyl tlak..
Štelovací šroub, o něm nevím, myslíš jako aby se páčka v klidovém stavu nedotýkala caplíku pumpy?
Bigr: Kde jsou válečky brzdiče? 
Semis: Takže mám postupovat stejně, akorát mám kroky provádět pomaleji.
Jak píšeš že si sundal brzdič a při odvzdušňování ho naklánel - Brzdič je to celý zařízení který objímá kotouč?
Když ale rozeberu pumpu, tak to celý zavzdušním ne?
Díky 
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
Pepan258:
Jestli ti páčka po vrácení do normální polohy hned (po pár vteřinách) neztvrdne, tak máš přicpanou tu malou dirku, přes kterou to dotíká před váleček...
Tvrdnout by to ale mělo po mapumpování a ne po vteřinách když nic nedělám ne?
Jakou dirku myslíš?
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
Pepan258:
Tu malinkou z nádržky dolů před pístek....
Podívej se na ten obrázek... dokud není páčka zmáčklá, tak ta dirka propojí nádržku s prostorem před pístkem a popřípadě doteče kapalina, kterou dole upustíš....
V okamžiku kdy zmáčkneš jen o kousek brzdovou páčku, dírku zavřeš a máš z toho uzavřený systém... a pokus tam máš bublinku, tak ju namačkáváním akorát stlačíš a po vrácení pístku, kdy se dirka otevře, se zase stlačená bublinka roztáhne a přes dirku vytlačí kapalinu zpět do nádobky...
Takže mám zkusit něčím tu dirku prošťouchnout?
Ještě se zeptám. Na konci páčky je takovej caplík, kterej po lehkým zmáčknutí páčky tlačí na další caplík, kterej je pod nádobkou brzdovky a kterej cvaká a vedou z tý krabičky kde je ten cvakací caplík 2 kabílky. K čemu je? Díky
Jo no, pravda :-D No v okolí, nevím no..Nemám :-\
- Suchman
- Administrator

- Fotogalerie
- Založená vlákna
Pepan258:
Odkud jsi a co je to za stroj???
Mám Suzuki DR 125. Bydlim kus od Jihlavy..
|