Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Čím mazat řetěz?

#81 13.02.2013 10:49:22

NoEnd
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Brno
Motorka: KTM lc8 ADV
Věk: 32
5 1

Re: Čím mazat řetěz?

Klasika:

lol Pravda. Taky mi příjde, že některé baví víc teorie.  smile 

#82 13.02.2013 11:14:30

artaban
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Olomouc
Motorka: YAMAHA YZ 450F, JAWA 250 kyvačka
Věk: 36
Tel: Mám černej
Web
0 0

Noend:

ano  Přesně tak

Je to sice dál, ale zato horší cesta

#83 13.02.2013 11:31:52

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: východní skoro Pragl
Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2

xfany:

No jestli jsi měl už i vysypaný válečky, tak to už byl řetěz hodně KO.  tongue 

Já to beru tak a mám to i ověřené z praxe, že když se na čištění a mazání řetězu vykašlu (jedno jestli kroužkový nebo bez kroužků) tak po čase tak zatuhne, že to je fest znát na výkonu.

Životnost x-kroužkového řetězu na svojí off motorce ani nemůžu posoudit, protože jsem tu motorku zatím vždy prodal dřív než jsem řetěz ujezdil. Dal jsem obvykle novej a měl ho tam dál. Bezkroužkáče mi vydrželi kolem 25mth.

Nicméně snažim se mít řetěz furt čistej a namazanej aby se ohýbal co nejlehčeji. Mimoto nesnážím když jedu a skřípe to tam a šustí jak u tanku....

Dej koním pít...

#84 13.02.2013 12:12:19

MikiberG
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: HusaberG
Web
28 5

Semis napsal(a):

xfany:
Nicméně snažim se mít řetěz furt čistej a namazanej aby se ohýbal co nejlehčeji. Mimoto nesnážím když jedu a skřípe to tam a šustí jak u tanku....

Fanda výkonem plýtvat může ....a dělá to rád  lol 

#85 13.02.2013 12:23:35

badyšot
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Liberec
Motorka: 200 neposedných Kubíků
Věk: 45 už
7 6

MikiberG napsal(a):

Semis napsal(a):

xfany:

Fanda výkonem plýtvat může ....a dělá to rád  lol 

nástavba Rekluse, aby ten přemazanej řetěz tolik necukal wink 
Jinak si myslím, že řetěz by se měl volně ohýbat a je skoro jedno, jakým mazadlem se toho dosáhne, hlavně aby to nežralo gumové kroužky. Ty řetězy už nejsou za babku. Prát se někde na výletě s přetrženým řetězem není nic moc. Ale žádnou velkou vědu bych z toho nedělal.

#86 13.02.2013 12:31:14

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
6 2

Samozřejmě že je jedno čím to člověk namaže v garáži, pokud mu to tedy nesežere kroužky v řetězu smile
Problém je spíš jak udržet řetěz namazanej po dobu celodenního výletu.

Počkáme až Miki vyvine a vyrobí plně automatizované bezproblémové zařízení na mazání řetězu, které navíc nezabírá skoro žádné místo a vydrží tak na 20mth tongue

Dej koním pít...

#87 13.02.2013 12:45:54

Klasika
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Popůvky
Motorka: KTM EXC 250 F, Beta 400 RR, BMW R 1100 R, A1/1
Věk: 40
5 1

Semis napsal(a):

Počkáme až Miki vyvine a vyrobí plně automatizované bezproblémové zařízení na mazání řetězu, které navíc nezabírá skoro žádné místo a vydrží tak na 20mth tongue

Anebo...  tongue
 http://www.bogserka.estranky.cz/img/picture/269/UA20070703T101128-0131.jpg

....jsem líná jezdit rychle....

#88 13.02.2013 13:38:43

brisano
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Karlovy Vary
Motorka: Husaberg FE 450,Harley Davidson V- ROD
Věk: 27
Tel: 774576005
3 0

Janek napsal(a):

PepaXT napsal(a):

Za mě Motorex off road, ....... Je zajímavé že ve směs ve všech manuálech a i u nových řetězových sad (D.I.D) doporučují mazat řetěz  převodovým olejem 80W90,skoušel to někdo ?

A musí být ten převoďák taky od Motorexu? Pořád si s tím mazáním řetězu nejsem jistý, tak abych neudělal nějakou chybu výběrem špatný značky usch  usch 

Ty vole, takhle od srdce jsem se dlouho nezasmál  big_smile  ano  ano 

#89 13.02.2013 13:40:21

brisano
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Karlovy Vary
Motorka: Husaberg FE 450,Harley Davidson V- ROD
Věk: 27
Tel: 774576005
3 0

Klasika napsal(a):

Semis napsal(a):

Anebo...  tongue
 http://www.bogserka.estranky.cz/img/pic … 8-0131.jpg

Nebo by se dalo:
http://www.gearboxadventure.com/store/i … g_bike.png

viz avatar Strejdy
 a1  big_smile 

#90 13.02.2013 18:17:57

Janek napsal(a):

A musí být ten převoďák taky od Motorexu? Pořád si s tím mazáním řetězu nejsem jistý, tak abych neudělal nějakou chybu výběrem špatný značky usch  usch 

jedine  MOGUL PP 80  a1 

#91 13.02.2013 18:39:13

samotar67
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: u Chrudimi
Motorka: Honda NX650Dominátor
Věk: 49
Tel: 776159250
0 0

tak já mažu  před jízdou pro dobrý pocit a po jízdě aby nereznul lol co dál špekulovat? lol 

.....padám rád a padat umím......

#92 13.02.2013 19:06:28

twinkam
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Chomutov
Motorka: FE 350
4 3

xfany napsal(a):

Nerikam nic....ted to vypada ze to flakam lol 

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/1859_dsc02052.jpg http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/1859_dsc02053.jpg

2 nebo 3 predni kolecka ted nevim  lol 
1 ocel rozeta od Motolina dojeta max co slo
1 did vx2

Hej Fanous to cislo pod tim retezem je na nejakou buchtu co ?  heh2 

#93 13.02.2013 19:54:21

madman650
Pokročilý
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: DR650SE
1 0

PepaXT napsal(a):

Za mě Motorex off road ,používám ho uš dlouho,naprostá spokojenost,řetěz nijak nečistím,kdyš je suchý omlátím bahno maximálně se trochu projedu at se to suché bláto vyprázká z řetězu a mažu,snažím se po vyjíždce aby tu dobu co motorka stojí nebyl suchy,protože vždy kdyš vyjedu tak do 10 minut je mazivo fuč a nebo je řetěz od bahna  a1                                                                                                                     Je zajímavé že ve směs ve všech manuálech a i u nových řetězových sad (D.I.D) doporučují mazat řetěz  převodovým olejem 80W90,skoušel to někdo ?

používání převodového oleje jsem popisoval výše,používám ho už léta,dřiv PP90,pak jsem přešel na hypoidní,údajně má lepší viskozitu,ale nezkoumal jsem to.Ten převodový je nejhustší ze všech přípravků,co se na řetězy používají,tudíž nejmíň odstřikuje a nejdýl vydrží.Na DRku jsem měnil sadu až po 20 000km a to si ten řetěz užil vody a bahna celkem dost.Sice je fakt,že ke konci už byl dost vytahaný...

#94 13.02.2013 20:05:17

Řezňa
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Třinec
Motorka: EXC 200
Tel: 776693366
4 0

Tak já dnes zjistil, že mám řetěz s kroužky, nejspíše o-kroužek big_smile Místy má taky divný tvar a je špinavý...
Ale starám se oto tak že když vapkuju motorku, nechám uschnout, vemu štěteček a novým převodovým olejem to promažu.  Je velký rozdíl nenamazaného a namazaného, teda nejspíš v hluku. Výkon se mi zdá taky vyšší, ale to nejspíše bude placebo...

Na pionýru jsem řetěz mazal jenom když byl rezavý a vydržel snad tři roky uplně vpohodě ano  ano 
Na simsonu jsem ho ani jednou nemazal za 4 roky neviděl a taky vpohodě ano 

Tak asi něco děláte špatně pokud vám vydrží řetěz jen necelý rok  ne  lol  lol 

#95 13.02.2013 21:13:34

kornout
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM 350 SXF + Freeride 250
Věk: už veterán
Tel: asi 100x deně :-(
1 0

Já když to tady čtu některý ty mazadla, tak když rok nebudu ty drahý sračky kupovat, tak to co ušetřím mi dá na novej řetěz.
Je to jak s Calgonitem do pračky, bez něj vydrží o rok méně, ale za tu sračku dám za těch x let tak 20 litrů  a24 
Jo a měl jsem za to, že se od začátku bavíme o těsněných řetězech, protože u těch netěsněných je to nejlepší, jak psal Vencam66.

Editoval kornout (13.02.2013 21:15:09)

umím prd, ale strašně mě to baví lol

#96 13.02.2013 21:30:44

Ládínek
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Praha
Motorka: XT 600
Věk: 50 + 10
5 0

Já vám teda pánové něco řeknu. Už jsem dost starej a do hrobu si to vzít nechci. Psal jsem to už několikrát. Na mazání řetězu jsem zkusil kde co. Ale nic lepšího než automatické mazání olejem neni. Najel jsem na to už 50 000 km!!! Že je to dobrý pro cestovatele asi ví každý. Že je to dobrý i pro jízdu v bahně ví jen ten kdo to viděl na vlastní oči. Na řetěz zásadně nikdy ničím nesáhnu ani ho nijak neošetřuju. Pouze když myju motorku tak ho ostříkám vodou z hadice. To je vše!!! Ještě se mi nestalo, že bych přijel domů se suchým žetězem.  Na fotce je vidět jak to maže. Ta fotka je z loňského Oldřichova po 4 hodinách jízdy  kde se řetěz doslova koupe v bahně. Mě to bahno spíš připomínalo zednickou maltu.

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/455_dsc01663.jpg

Moje XTčko žije tam, kde končí asfalt.

#97 13.02.2013 21:40:32

kiwibibo
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM XC 300, Honda Dominator NX 650
Věk: 29
Web
15 10

Ládínek: To automatické mazanie máš kupované či samo-domo-výroba? smile Podeľ sa o zkúsenosti wink

exc.300.blogspot.com

Men do not quit playing because they grow old, they grow old because they quit playing.

#98 13.02.2013 21:44:18

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
6 2

xfany napsal(a):

Ty to poznas v terenu pokles vykonu kuli retezu?

semis kdyz se snazis mit retez furt cistej, vozis sebou mazani na vylety

E: Ty valecky jsou na retezu ta nejvetsi slabina....nic jineho....

No zaprvý mám malorážku, takže cítit je každej pokles výkonu. Vždyť i v tom Rumunsku když jsme jeli po těch vrškách mi to jelo o poznání hůř. I Duracel čuměl jak to nechtělo jet, když se na tom projel. Ty sis toho na tom svym kladivu ani nemohl všimnout smile
Když je teda řetěz tak tuhej, že se zadní kolo točí ztěžka, tak to u týhle motorky znát je.

Snažim se mít řetěz furt čistej. Mazivo sebou nevozim, pač tim stejně řetěz nevyčistim, ale po každý jízdě řetěz vyčistim a promažu. Tim aspoň dosáhnu toho, že neni zatuhlej a že tam nevzniká brusná pasta.

S těma kroužkama s tebou souhlasim, pač ty když oschnou tak tam vzniká největší tření. A je jasný že u kroužkovýho řetězu oschnou jednoznačně jako první.

Dost zvažuju ten samomazací bazmeg jako má Miki nebo Ládínek. Tedy hlavně na tyhle celodenní akce, jinak na MX by to bylo fuk. Jen nesnáším zeblitou motorku od oleje, tak bych to musel vyřešit nějak rozumně.

Dej koním pít...

#99 13.02.2013 21:49:22

kornout
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM 350 SXF + Freeride 250
Věk: už veterán
Tel: asi 100x deně :-(
1 0

Ládínek napsal(a):

Já vám teda pánové něco řeknu. Už jsem dost starej a do hrobu si to vzít nechci. Psal jsem to už několikrát. Na mazání řetězu jsem zkusil kde co. Ale nic lepšího než automatické mazání olejem neni. Najel jsem na to už 50 000 km!!! Že je to dobrý pro cestovatele asi ví každý. Že je to dobrý i pro jízdu v bahně ví jen ten kdo to viděl na vlastní oči. Na řetěz zásadně nikdy ničím nesáhnu ani ho nijak neošetřuju. Pouze když myju motorku tak ho ostříkám vodou z hadice. To je vše!!! Ještě se mi nestalo, že bych přijel domů se suchým žetězem.  Na fotce je vidět jak to maže. Ta fotka je z loňského Oldřichova po 4 hodinách jízdy  kde se řetěz doslova koupe v bahně. Mě to bahno spíš připomínalo zednickou maltu.

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/455_dsc01663.jpg

Hmm, jenže u nás na Stříbrnce když se najdou mastný fleky v kalužích, tak máme po ptákách.

umím prd, ale strašně mě to baví lol

#100 13.02.2013 23:11:06

twinkam
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Chomutov
Motorka: FE 350
4 3

Semis napsal(a):

xfany napsal(a):

Ty to poznas v terenu pokles vykonu kuli retezu?

semis kdyz se snazis mit retez furt cistej, vozis sebou mazani na vylety

E: Ty valecky jsou na retezu ta nejvetsi slabina....nic jineho....

No zaprvý mám malorážku, takže cítit je každej pokles výkonu. Vždyť i v tom Rumunsku když jsme jeli po těch vrškách mi to jelo o poznání hůř. I Duracel čuměl jak to nechtělo jet, když se na tom projel. Ty sis toho na tom svym kladivu ani nemohl všimnout smile
Když je teda řetěz tak tuhej, že se zadní kolo točí ztěžka, tak to u týhle motorky znát je.

Snažim se mít řetěz furt čistej. Mazivo sebou nevozim, pač tim stejně řetěz nevyčistim, ale po každý jízdě řetěz vyčistim a promažu. Tim aspoň dosáhnu toho, že neni zatuhlej a že tam nevzniká brusná pasta.

S těma kroužkama s tebou souhlasim, pač ty když oschnou tak tam vzniká největší tření. A je jasný že u kroužkovýho řetězu oschnou jednoznačně jako první.

Dost zvažuju ten samomazací bazmeg jako má Miki nebo Ládínek. Tedy hlavně na tyhle celodenní akce, jinak na MX by to bylo fuk. Jen nesnáším zeblitou motorku od oleje, tak bych to musel vyřešit nějak rozumně.

No Roberte nevsiml jsem si na podzim v Rumunsku ze by jsi po kazdy jizde strcil kozu pod hadici a pak namazal retez  lol  heh2 

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů