Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Čím mazat řetěz?

#41 12.02.2013 15:17:30

twinkam
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Chomutov
Motorka: FE 350
Věk: 36
4 3

Re: Čím mazat řetěz?

Takze je nehadouci kdyz mazani na retez je extra lepive ??? No nevadi tak to zacnu pouzivat na AIR fitr je to lepidlo jak Motul na filtry a mozna i vic  lol 
http://www.autokelly.cz/#|LWfd4H0TvP2Ix … SJZbEKCR4=

#42 12.02.2013 15:30:14

MikiberG
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: HusaberG
Web
28 5

taky přispěju...
.... zkoušel jsem kde co, mazat před, po , během a závěr jsem si udělal asi takhle:

Sjedu min. jednu řet. sadu za rok možná i dvě....  jedu víc kol i se sadama a deskama,  jezdím převážně terén i s delšími přejezdy

-rozdíl mezi neudržovaným a permanentně mazaným řetězem je na 160hod tak max 20 hod... tzn. 140-160 hod na sadu což je z mýho pohledu zanedbatelný a přirovnatelný k placebo.

-u permanent mazání se mi zdálo že dost ubejvaj pastorky a častěji jsem je měnil (nepočítal jsem to), asi jak se tvoří brusná pasta tak to sjíždí pastorek i řetěz - proto ta životnost.

- I když jsem se s tím dost zabejval, tak jsem docela často opravoval samotný mazací bazmek. Při odloženích, klacky atd...   Pak sem se dost stekal nad tím, když jsem zapoměl vypnout mazání a zaparkoval motorku (garáž  ee3 , auto, hospoda  ee2  ) a že zapomínám dost....  deci oleje se pěkně přes noc rozpije  tongue .

-  plnění jde přirovnat pracností k namazání před/po jízdě (cca deci vyjeťáku na 1-2 vyjížďky podle seřízení).

-  Když je hodně sraček tak to mazání skoro není znát ale přesto se řetěz líp čistí, jde lehčeji.

- Dávku jsem řešil od oka aby byl řetěz mastný, špinavý blok nebo cokoli mi nevadí. Kola jsem měl jen od bláta smile.

- Při běžných podmínkách to znát je, .... řetěz se líp čistí, málo hluku, výkonově to je dost znát odhadem 3-4k - motorka jde znatelně lehčeji, míň se opotreb. vodítka kyvky,.....atd

závěr jsem si udělal asi takhle:

Pokud  na tom ještě zapracuju, vyřeším aut. zapínání a vypínání (bez el. komponent), lepší umístění nádobky a vedení oleje  tak jo. Do tý doby neřeším, mažu vyjeťákem jen před jízdou  aby se řet. vyčistil.

Mazání sprejema i olejem je to samý, v terénu mám namazáno jen 1km +- 200m podle kvality nanesený srágory.

Výhodný je mazání určitě pro ty kdo jezdí o trochu míň off než já, a čím míň v terénu tím se výhody zvyšují protože se dávka oleje snižuje, zvyšuje se spolehlivost, dá se jednodušeji řešit vypínání, neřeší se hmotnost celku, montáž.....atd.

Edit:
... jezdím jen těsněný řetěz
... řetěz u mě končí většinou opotřebením válečků,... na čepech bývá ještě OK
... podle origo měrky je po smrti už po 70hod (ale to je zase spíš úbytkem válečků), reál prodloužení neměřím
... těsnivo mi nestihne spuchřet, řetěz do roka sjedu
... v podstatě ani nerezatí protože když přijedu tak je teplej a rychle vyschne, motorku pak nemeju

Starat se vyplatí víckdyž se jezdí míň a řetěz je na moto dýl (2 a více roků).  Pokud někdo (většina smile ) motorku meje je nutný i po mytí mazat.

Editoval MikiberG (12.02.2013 17:05:51)

#43 12.02.2013 15:42:37

mirbubak
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: ktm exc 200
Věk: 27
Web
3 1

MikiberG napsal(a):

taky přispěju...
.... zkoušel jsem kde co, mazat před, po , během a závěr jsem si udělal asi takhle:

Sjedu min. jednu řet. sadu za rok možná i dvě....  jedu víc kol i se sadama a deskama,  jezdím převážně terén i s delšími přejezdy

-rozdíl mezi neudržovaným a permanentně mazaným řetězem je na 160hod tak max 20 hod... tzn. 140-160 hod na sadu což je z mýho pohledu zanedbatelný a přirovnatelný k placebo.

-u permanent mazání se mi zdálo že dost ubejvaj pastorky a častěji jsem je měnil (nepočítal jsem to), asi jak se tvoří brusná pasta tak to sjíždí pastorek i řetěz - proto ta životnost.

- I když jsem se s tím dost zabejval, tak jsem docela často opravoval samotný mazací bazmek. Při odloženích, klacky atd...   Pak sem se dost stekal nad tím, když jsem zapoměl vypnout mazání a zaparkoval motorku (garáž  ee3 , auto, hospoda  ee2  ) a že zapomínám dost....  deci oleje se pěkně přes noc rozpije  tongue .

-  plnění jde přirovnat pracností k namazání před/po jízdě (cca deci vyjeťáku na 1-2 vyjížďky podle seřízení).

-  Když je hodně sraček tak to mazání skoro není znát ale přesto se řetěz líp čistí, jde lehčeji.

- Dávku jsem řešil od oka aby byl řetěz mastný, špinavý blok nebo cokoli mi nevadí. Kola jsem měl jen od bláta smile.

- Při běžných podmínkách to znát je, .... řetěz se líp čistí, málo hluku, výkonově to je dost znát odhadem 3-4k - motorka jde znatelně lehčeji, míň se opotreb. vodítka kyvky,.....atd

závěr jsem si udělal asi takhle:

Pokud  na tom ještě zapracuju, vyřeším aut. zapínání a vypínání (bez el. komponent), lepší umístění nádobky a vedení oleje  tak jo. Do tý doby neřeším, mažu vyjeťákem jen před jízdou  aby se řet. vyčistil.

Mazání sprejema i olejem je to samý, v terénu mám namazáno jen 1km +- 200m podle kvality nanesený srágory.

Výhodný je mazání určitě pro ty kdo jezdí o trochu míň off než já, a čím míň v terénu tím se výhody zvyšují protože se dávka oleje snižuje, zvyšuje se spolehlivost, dá se jednodušeji řešit vypínání, neřeší se hmotnost celku, montáž.....atd.

přesně tak ja sem řešil mazání šelijakyma sprejama stejně to stalo všecko za prd a když proženu motorku bahnem nebo pískem tak mam stejně domazáno.namažu před jizdu nebo po jízdě at sa promazne,nezatuhnu članky a nerezaví,pokud bych měl silniční motorku a sehnal sprej ktery by udržal ten olejovy film na tom řetězu třeba dve vyjíždky a tím mi pomohl zvyšit vydrž řetězovky tak to cenu má ale u motorky ktera je čista než trefim první kaluž je to k ničemu.su rad že nejsu jediny co si dovolí mazat vyjetakem  smile 

#44 12.02.2013 16:17:20

Paráda, díky za odpovědi smile Myslíte že Konkor od Coyote by tomu nějak vadil? http://maziva.heureka.cz/coyote-konkor-101/ Teď bych chtěl řetěz vyčistit, můžu použít následující postup? Sundam řetěz, vezmu kartáček a petrolej, vydrhnu ho, nechám cca půl hodiny vyprchat, dám ho zpět na motorku a vezmu Konkora a při točení zadního kola, budu ZVENKU na řetěz stříkat. Potom párkrát protočím kolem a bude..Můžu to tak udělat? smile Díky..

#45 12.02.2013 16:18:19

skodavrs
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Mělník
Motorka: HQ TE 450-09, GSX 1400, CPI ARAGON 50
Tel: 777769755
4 0

Tajvi napsal(a):

rominator:

Jasný už to chápu smile Díky..Jdu na to kouknout co mám

Tak jsem dospěk k názoru, že, když namažu řetěz něčím na silnici, tak mi to tam vydrží, když budu jezdit na silnicic, ale jakmile zajedu do terénu, tak se tam nachytá bordel a nečistoty a řetěz to obrušuje a řetězu to nedělá dobře. Kdež to, když to namažu něčím do terénu, tak se tam bordel chytat nebude a když pojedu na silnici a pojedu rychleji, tak tam to mazivo moc dlouho nevydrží. Je to tak? Takže je možná lepší mazat něčím do terénu..smile

V tvém případě bych opravdu nepoužíval silniční mazání jelikož je hrozně lepivé a blbě se odstraňuje a pokud pojedeš do bordelu, tak budeš mít okamžitě řetězovku zasranou.
Na silniční použití není problém používat tyto lepivé mazadla protože tam máš "pouze" prach, který ulpí na povrchu a mazivo dál bez problémů retěz maže.
Pokud použiješ kvalitní off (např. Motorex off ) mazání tak bych v tom problém neviděl akorát bych doporučoval po každé vyjížďce očistit a namazat. Ideálně čistit kartáčem na řetězy popřípadě otřít do hadru.

#46 12.02.2013 16:20:18

skodavrs
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
4 0

Tajvi napsal(a):

Paráda, díky za odpovědi smile Myslíte že Konkor od Coyote by tomu nějak vadil? http://maziva.heureka.cz/coyote-konkor-101/ Teď bych chtěl řetěz vyčistit, můžu použít následující postup? Sundam řetěz, vezmu kartáček a petrolej, vydrhnu ho, nechám cca půl hodiny vyprchat, dám ho zpět na motorku a vezmu Konkora a při točení zadního kola, budu ZVENKU na řetěz stříkat. Potom párkrát protočím kolem a bude..Můžu to tak udělat? smile Díky..

konkor ne ne 
ten je dobrej tak na povrchovou konzervaci a jinak nic moc.
Ty kvalitní oleje na off po určité době ztuhnou a odlétají minimálně.

#47 12.02.2013 16:24:00

A můžu Konkor použít aspoň provizorně když teď nejezdim? Chci to teďkom jít vyprat, tak že bych to vzal tím petrolejem + konkorem a než půjdu jezdit (až bude lepší počasí) tak něco seženu..Kvalitnějšího na Off ježdění..

#48 12.02.2013 16:41:30

skodavrs
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
4 0

já bych to s tím mazáním a nemazáním zas tak jednoduše neviděl.

Pokud máte netěsněný MX řetěz tak mazání má pouze význam pro snížení tření mezi zuby a řetězem což maximálně přidá nějaký výkon navíc.
Mx řetěz má totiž vpraveno mazivo do válečků z výroby a je ho potřeba po cca 20mth znovu napoustit - tedy očistit a uvařit jak již bylo psáno aby se znovu mazivo doplnilo.
Pokud to neuděláte a řetěz pojede na sucho tak se vám rychlostí světla začne vytahovat a nakonec ho přetrhnete - jelikož se přehřívá.

U těsnených řetězů je mazání dost důležité. Na enduro by se měl používat X kroužek jelikož O kroužek je určen převážně na silniíční použití.
X kroužek dostatečně utěsní prostor mezi deskami a válečkem tak, že se dovnitř nic nedostane a proto také není potřeba mazivo do válečků doplňovat ani to není možné jelikož přes kroužky se tam prostě nedostane. Takže info jak někdo z vás vaří i těsněné řetezy je nesmysl a nebo to dělá, ale nemá to žádný význam.
Mazání těsnených řetězů je důležité, protože mazivo udržuje v dobré kondici kroužky. Pokud dojde k poškození kroužků, tak je řetěz v podstatě na odpis, jelikož se dovnitř dostane bordel a pak následuje konec jako v případě suchého MX řetězu.
Já jsem již viděl těsněný řetěz, který byl po 40mth na odpis protože jeho majitel se o něj prostě nestaral, nečistil ho a nemazal, kroužky byly popraskané a roztrhané.
Není podstatné jestli řetěz vypadá, že je suchý, podsatné je jestli je mazivo mezi kroužkem a deskou což je vždy, pokud mažete i když je jinak řetěz zasra... od bláta. V tom je hlavní význam mazání řetězu.
Ideální je čistit řetěz kartáčem (ne ocelákem jinak poškodíte kroužky) a následně namazat hlavně kroužky (oblast mezi deskou a válečkem) myslím, že ve sprejích rozdíl je, hlavní bude ta přilnavost a potom třeba také odpudivost vůči vodě a prachu, ale to asi opravdu tak zásadní rozdíl v životnosti není. Hlavní je čistit a mazat!

#49 12.02.2013 16:42:42

skodavrs
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
4 0

Tajvi napsal(a):

A můžu Konkor použít aspoň provizorně když teď nejezdim? Chci to teďkom jít vyprat, tak že bych to vzal tím petrolejem + konkorem a než půjdu jezdit (až bude lepší počasí) tak něco seženu..Kvalitnějšího na Off ježdění..

jak jsem psal na konzervaci přes zimu no problem ano 

#50 12.02.2013 16:51:57

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: východní skoro Pragl
Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2

skodavrs:

Pěkně jsi to vystihl smile  ano 

Podle mě jsou vlastně u kroužkového řetězu důležité jen dvě věci.
1-Po jízdě to co nejdřív vyčistit aby tam bordel nezůstal a nezatvrdnul.
2-Hned potom to namazat aby zstaly kroužky měkké a těsnily a řetěz nevyreznul.

Po hodině jízdy v terénu už na povrchu stejně mazivo není, takže pak to je jen o tom v jakém stavu jsou ty kroužky.

Mimochodem chodil ke mě na krám týpek co si kupoval jen čističe na řetěz a celkem dost. Narozdíl od jiných chemikálií jsou origo čističe na řetězy mastné (ne ten z Lidlu, protože ten mi připadá že to je normální čistič na brzdy a tedy suchý).
Ten týpek svůj kroužkový řetěz na silniční motorce vždy jen pořádně vyčistil a NEMAZAL. Nemazal to nikdy a říkal, že mu vydržela řetězovka vždy cca 25tis km, což je slušný. Nepodporuju tenhle styl, ale něco na tom bude.....

Dej koním pít...

#51 12.02.2013 16:53:20

skodavrs:

A jak zjistím jaký řetěz mám, když už tam mám řetěz od původního majitele? Dá se to poznat z fotek? Jestli ano, tak to dojdu teď vyčistit, nafotim to a pošlu to sem..Omlouvám se za neznalost  neutral  big_smile 

#52 12.02.2013 16:56:33

madman650
Pokročilý
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: DR650SE
1 0

já po zkušenostech s různými druhy sprejů došel k závěru,jak většina tady,že po pár kilometrech v terénu je mazivo pryč a tudíž sem to vyřešil podle rady jednoho starého motorkáře-koupím převodový olej(na hypoidní přev.),mám ho v malým plechovým hrnečku a ten zahřeju na starým jednoplotýnkáču aby byl olej řídký,ten štětečkem nanesu na čistý řetěz a nechám tak do další vyjížďky.A než vyjedu vezmu hadr a řetez napovrchu otřu.
Je to nejlevnější varianta a ze všech typů mazadel se mi nejvíc osvědčila,ten převodový oil je dost hustý takže moc nestříká a nějakou dobu na řeťezu vydrží ...

#53 12.02.2013 16:57:53

skodavrs
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
4 0

Tajvi napsal(a):

skodavrs:

A jak zjistím jaký řetěz mám, když už tam mám řetěz od původního majitele? Dá se to poznat z fotek? Jestli ano, tak to dojdu teď vyčistit, nafotim to a pošlu to sem..Omlouvám se za neznalost  neutral  big_smile 

řetěz rozpoj ve spojce a uvidíš jaký je tam kroužek jestli X nebo O viz fota v toto tématu

#54 12.02.2013 17:06:58

Brky
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Praha - Sporilov
Motorka: KTM EXC 500 F SixDays, KTM SuperEnduro 950 R
Věk: 38
Tel: mobilni
1 0

ve svetle poznatku od Mikiberga bych si troufnul navrhnout, ze by vsugerovani pocitu "mam namazano" mohlo 99% osazenstva uplne bohate stacit  a1  a1  a1 

mrdalem jsem byl, mrdalem jsem a mrdalem zustanu....az na vecne casy, Amen...

#55 12.02.2013 17:23:46

MikiberG
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: HusaberG
Web
28 5

smile  ještě sem to editnul aby nevznikali mejlky...
...ale reálně ho téměř neudržuju, jen před jízdou mám cukání že bych moh pro údržbu udělat víc tak ho máznu vyjeťákem..
...  musím dodat že nejsem sám  a nájezd na řetěz je +- stejnej... liší se to jen tím kdo víc tahá
... denní nájezd 100-160km, 4-6mth... (cca samozřejmě výjimky jsou taky 70km nebo i 200)
... dvou a vícedenky bez údržby
... rekord na řetěz má Viki 180 hod... údržba před jízdou vyjeťákem.

#56 12.02.2013 18:30:58

Lidi, mam na vás ještě dotaz. Řetěz jsem sundal, byl celkem hodně zasranej, tak jsem ho začal čistit petrolejem, ale aby to mělo větší účinnost, tak jsem ten řetěz namočil do trocha toho petroleje do nádobky, takže je tam tak z poloviny namočenej. Nepoškodí to nějak ty kroužky? Nebo mu to vůbec nevadí..? Díky smile

#57 12.02.2013 20:35:52

motoline.cz
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Věk: 40
Tel: 724938355
10 1

WD je zákeřňák, borec tady vesele mazal wedečkem až jednou přijel z vyjížďky bez dvou šroubů z rozety. Možná náhoda, možná WD  ou1 

Radši o dva takty míň, než o dvě kila víc.

#58 12.02.2013 21:01:02

kornout
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM 350 SXF + Freeride 250
Věk: už veterán
Tel: asi 100x deně :-(
1 0

Já to stříkám po umytí, případně po vyjížďce konkorem a prdím na to. Zkoušel jsem i ty lepší maziva a je to stejně k ničemu, pak to akorát z toho řetězu nejde dolů, je na tom bordel a v místech kde by to mělo mazat už to stejně není. Škoda práce a peněz.
Starej Pospíšil mi za to 2x vynadal, že na to prej prdím  a24 

umím prd, ale strašně mě to baví lol

#59 12.02.2013 21:14:03

Tak jsem řetěz vydrhl petrolejem, ale přece jenom na něm nějakej nános zůstal..když vezmu šroubovák a rejpnu do toho, tak to jde dollů, sice blbě ale jde to..Nevíte jak ještě bych to mohl dostal dolů úplně?

#60 12.02.2013 21:21:07

kornout
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM 350 SXF + Freeride 250
Věk: už veterán
Tel: asi 100x deně :-(
1 0

Tajvi napsal(a):

Tak jsem řetěz vydrhl petrolejem, ale přece jenom na něm nějakej nános zůstal..když vezmu šroubovák a rejpnu do toho, tak to jde dollů, sice blbě ale jde to..Nevíte jak ještě bych to mohl dostal dolů úplně?

Prodávaj na to čistič, taky není levnej.

umím prd, ale strašně mě to baví lol

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů