Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Řazení bez spojky na krosce ..

#21 15.09.2011 07:32:32

Lasky
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Lišov u Č.Budějovic
Motorka: 2ks Honda XRV 750 Africa Twin, jedna se sajdou a jedna sólo
Věk: 35
2 0

Re: Řazení bez spojky na krosce ..

Strejda-GC napsal(a):

divné tohle téma bliz2 
nechápu proč někdo řeší řazení bez spojky? když už,tak tenhle "trik" bych bral u profi jezdce/týmu,který neřeší stav moto z vlastních prostředků a zároveň bojuje o sekundy v závodě-ok smile
při hobby ježdění je snad na spojku čas vždycky a z toho plyne,že řazení se spojkou vždycky  ano 
dotazy,jestli řadit se spojkou u XT,TT a podobných motorek,považují za směšné,to si chcete ulehčit co? jizdu po louce nebo cestu pro rohlíky a mlíko?

Přesně tak bych to viděl taky.

Slunce v duši, promile v krvi a Heavy Metal v srdci. Haleluja beer

#22 15.09.2011 11:14:24

Raduz TT600r
.....starosta.....
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Olomouc,Přerov,Lipník
Motorka: NÁMAHA
Tel: 723 151 102
Web

řadit bez spojky může tak akorát Lasky na Jawce. Tam je poloautomat, takže pohodička  lol   cool   ano 

Řiť, ať jedeš lip    tel.: 723151102, 587571224

#23 15.09.2011 12:40:46

Faryn
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Rožnov:Pr
Motorka: Gas Gas 450FSR
Tel: 608713226
Web
3 0

Nemůžu si pomoct, ale jestli se opravdu zabýváš opravami motorek, tak absolutně nechápu jak můžeš říct takovej blábol, že používání spojky při řazení škodí převodovce víc než řazení bez spojky. Navíc cpát kvalty i dolu bez spojky, tak to jsem ještě neviděl ani u nejvetších střelců.  ou2  a30 

Hlavně proto že jsou v převodovce rovné zuby vyk! 
Čím víc se snažíš být k téhle převodovce víc šetrný tím víc ji ničíš.
Potom se šuchtají hrany a začnou vyskakovat kvalty.
Nebavím se o silnicích bavím se o crosech.
A zdejší střelci mačkají spojku pokud se točí kolem nohy.
Je to na dlouhé vyprávění. beer 

Editoval Faryn (15.09.2011 12:41:47)

Kdo nikdy nezávodil stál celý život v řadě.

#24 15.09.2011 12:48:28

Tristan
malý Velký BOJOVNÍK°°°°
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: North Tristan Kingdom
Motorka: KTM EXC 250 06
Věk: 25.0
Tel: černý
17 0

Jenže je to neskutečna mrda ktera se nese do ložisek a jejich uložení řetěz a dal je fakt že budu stat celý život v řadě ale na tohle nemam srdce pokud by se šuchali ty naběhy mělo by to nest zvuky jako by jsi řadil přes zuby jedine co muže víc trpět je řadicí vidlička u některých sroju ktera se šucha když pomaleji řadíš ale zas tak pomalu nikdo neřadí leda při pomalem zařazení že by ty zuby dosedli jen z poloviny a nezasedli by tak jak mají spravně kleply do těch naběhu a tím se víc opotřebovavali ale pořad tomu jde předejit rychlym řazením ze spojkou kdy není motor v tahu

Editoval Tristan (15.09.2011 13:04:01)

Zavři hubu,otevři oči a vem za plyn...

#25 15.09.2011 13:47:06

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: východní skoro Pragl
Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2

Faryn:

No jasně, že jsou rovné zuby, ale ty jsou i na silničních motorkách. Jasný, že kdybys tam tu rychlost cpal do roztočený převodovky pomalu, tak ani vymáčklá spojka nepomůže postupnému ožvejkání hran zbubů. Rozdíl je ale v tom, že dvě kola točící se jinou rychlostí si snadněji srovnají rychlost a kvalt zapadne, pokud na ně netlačí síla z točící se klikovky atd.
Směrem dolu ani technicky neni možný ulehčit tahu na převodovku, takže ta rána na hrany ozubení je jistá.
Tím pádem z toho furt vychází šetrnější řadit se spojkou pokaždý když to jen jde.
Nepočítám variantu, že má někdo levý nohy i ruce a nedokáže skloubit práci spojky, řadičky a plynu. Takovýmu ani mačkání spojky nepomůže.

Dej koním pít...

#26 15.09.2011 23:18:04

Lasky
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Lišov u Č.Budějovic
Motorka: 2ks Honda XRV 750 Africa Twin, jedna se sajdou a jedna sólo
2 0

Raduz TT600r:

Přesně tak.Jáwa je zlatá.Spojková páčka je opravdu netřeba.Když se to člověk naučí,tak i rozjíždět se dá plynule bez spojkový páčky. Jen s tou sajdou je ten cit opravdu potřeba.Ona je totiž motorka se sajdou na zadním kole zcela neovladatelná a jen se zběsile točí doprava. Snad možná Ural se zařazenou uzávěrkou by zvládnul jet alespoň trochu rovně.

Slunce v duši, promile v krvi a Heavy Metal v srdci. Haleluja beer

#27 29.11.2011 22:55:23

YZ426F
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Praha
Motorka: Yamaha YZ426F,KTM 250 EXCF,Yamaha YZ250F,Honda XR400R
Věk: 36
Web
0 0

já běžně spojkuju a když si dám nějakej úsek pěkně svižně,tak na spojku nemám čas a nebo to nejde ve stoje mačkat,všechnu sílu pouštím do držení řidítek...

život se mi rozpadá jako čínská motorka :-)
www.bebile.cz

#28 01.12.2011 20:05:13

Jirka73
začátečník
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Mladá Boleslav
Motorka: ČZ250/513
Věk: 38
Web
0 0

Zdar borci,

nedalo mi to a musel jsem zaregistrovat, abych mohl přispět do tohoto tématu.
Nejsem žádný zkušený střelec, ale pár "hobby" závodů jsem odjel.
Spojku používám pouze pro start, při dobržďování před zatáčkou abych si to nezašláp a pokud je třeba tak při výjezdu ze zatáčky kvůli rychlejší akceleraci. Jinak na ni nemakám.
Pokud už trochu točíte tím heftem vpravo, a nejedete zrovna na fichtlu, tak na MX trati při akceleraci není šance tu spojku vůbec mačkat. A pokud je to třeba i trochu rozbitý, tak je člověk rád aby udržel řidítka a nevypadlo mu to z ruky.

Celý fór, proč na MX motorce lze řadit bez spojky je opravdu v konstrukci převodovky. Zásadní je to, že převodová kola u MX převodovky jsou ve stálém záběru a řazení se děje pomocí bočního ozubení (viz.obr.). Řadící vidličky přesouvají kolečka tak,že nikdy nedochází k rozpojení kol v čelním ozubení, pouze v bočním. Trik je v poměru velikosti bočního "zubu" a "mezery mezi zuby". Poměr je navržen tak, aby do sebe ozubení spolehlivě zapadalo v celém rozsahu otáček motoru.

Neviděl jsem např. převodovky z cestovních motorek ale myslím, že systém řazení je tam jiný. U klasických převodovek bývají kolečka rozpojena a přesunuta do záběru s jiným kolečkem. Pak musí dojít k zasunutí čelních ozubení do sebe, což nejde pokud se jejich rychlost neni synchronní. Toho by se v záběru nikdy nedocílilo, tak je nutné vypínat spojku.

Někomu se to nemusí zdát, ale jedu převodovku pátým rokem a nevyměnil jsem jediné kolečko. Odchází jiné věci, ale kolečka ne.

Tak zatím zdar ...

J.

http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/2562_142_img_2782.jpg http://www.offmoto.com/uploads/thumbs/2562_1139426.jpg

#29 01.12.2011 20:28:52

beachbitch
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM sxf 250
3 1

Jirka73:

a řadíš tedy bez ubrání plynu jo ? Nicméně jak bylo výše zmíněno, řazení se spojkou nemuže uškodit i když o ní človek třeba jen lehce "zavadí" ...

#30 01.12.2011 22:00:10

Raduz TT600r
.....starosta.....
Fotogalerie
Založená vlákna
Web

Jirka73:

Jirko, já s tebou v něčem souhlasím, ale v některých věcech radikálně ne.
Opravuju převodovky docela dost a pošlu ti zítra fotky různých kol,které pracují na stejném principu, co popisuješ a že by byly zrovna v poho, to se říct ani moc nedá... Více zítra  cool  ano 
Jinak jsi 2424. registrovaný - gratuluju k pěknému pořadovému číslu  ano2  cool  ano 

#31 02.12.2011 08:02:57

Raduz TT600r
.....starosta.....
Fotogalerie
Založená vlákna
Web

1. Řazení se sice opravdu děje posuvem, ale ta ozubená kola se časem omelou právě na těch hrankách, oštípou se rohy a náběhy
   a zyčne to blbě řadit, vyskakovat z kvaltů apod. Mimo jiné na stejném principu funguje dávno i převodovka ze stařičkého XT600 a
   je to to samo.
2. Když narveš kwalt blbě a nasadíš takto nešetrně, co myslíš, že ti na to řeknou ty ozubený kola po obvodu? Určitě jim to
   neprospěje. To jsou potom ty špony v oleji a vylámaný zuby.
3. Co ta hřídel? Ono to vedení kola taky není nesmrtelné. Mám doma i jednu hodně veselou hřídel.

Díval ses na tu převodovku někdy poslední dobou? Já bych tu spojku vždy raději zmáčknul  ano2  Tím nic nepokazíš, opačně určitě můžeš.
Na druhou stranu u závodníka se určitě pochopí to, že na nemá kolikrát prostor a síly, ale to je technika jízdy, ne technika motoru. To je třeba rozlišit, abychom nepletli hrušky s trnkama. To se pak sice taky dá vypít, ale kvasí to jinak časově  heh2 

#32 02.12.2011 09:46:30

Semis
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: východní skoro Pragl
Motorka: DR-Z400SM, EXC 250, TXT 250
6 2

Jirka73:

Chápu že se dá i bez použití spojky řadit celkem šetrně, když nemáš místo nohou kopyta, ale když se podíváš na to vzdálenější kolečko, tak už tam jsou hezký náběhy na hraně zubu. Od toho je k vyskakování kvaltů už poměrně blízko.
Když pak bude někdo mít štěstí a koupí motorku od člověka, kterej byl ještě o kus míň citlivej v nohou, tak dopadne jako kámoš co koupil dva roky starou motorku a mohl dělat převodovku...
Jinak to spojčení je stejně jako třeba stání ve stupačkách hodně o fyzičce. Spousta lidí na trati jede prvních pár kol palbu a pak už se jen vezou v sedě. Kamarád vydrží spojčit klidně dvě hodiny v pohodě, ale taky na rozdíl od nás je pravidelně na bedně smile

Dej koním pít...

#33 02.12.2011 12:16:15

YZ426F
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Web
0 0

já si tedy myslím totéž,nevím,jak je to s opotřebením,neopravuju převodovky,ale na trati vážně není šance věnovat se spojce,celou sílu fakt dávám řidítkům...a jako nevím,ale dokážu bez spojky i meziplynem brouknout...s motorkou srostlej...

www.bebile.cz

#34 02.12.2011 12:18:13

YZ426F
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Web
0 0

nevím jakou konstrukci mají endura,ale ostrý motokrosový stroje určitě řadit bez spojky můžou...jestli jim to prospívá nebo škodí nevim,ale řadit se tak dá,v určitých chvílích má a v určitých musí,jinaksi nabijete hubu...

www.bebile.cz

#35 21.11.2012 21:08:25

GERLAS
Pokročilý
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Plzeň
Motorka: SUZUKI RM 250
Věk: 25
Tel: 776 666 539
0 0

chlapy zacala mi vyskakovat ctyrka nevite jestli je to opetrbenim nebo nejakou chybou kdyz jsem kompletoval motor ???? je to trosku divne ale rychlost vyleti a kdyz uberu plyn tak tam zase skoci nechce se mi pulit motor a nevedet co vlastne hledam potrebuji mit aspon nejakou vizi kdyz jsem to komplrtoval ta jsem vsechno prohlizel a nezdalo se mi ze by tam neco nebylo v neporadku prosim o radu diky key  key  key 

Editoval GERLAS (21.11.2012 21:08:55)

.....Já ji skrotim.....

#36 21.11.2012 22:13:59

Bitrin
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Pole,louky,dům-S.Morava
Motorka: SHERCO 510i; Suzuki Kingquad 700; Jawa 250
Věk: 24
Tel: Nokia
6 0

Tohle téma je dost dobrá věc,protože jsem se kvůli řazení bez spojky pohádal ve škole skoro tak že jsem chtěl borcovy namlátit na hubu  a1 .Já bych to řekl asi takhle,jelikož jsem měl možnost už rozebírat motor u SV650,TT600R,XT600 a přihlížet na KTM950 adventure tak je pravda že každá motorka má něco jiného.Některé nebo spíše většina supersportů má poloautomaty tak řazení bez spojky jim neuškodí,ale musíte si být 100% jistí že ten poloautomat tam je.Ale jinak u jiných strojů bych tu spojku používal konec konců na co by tam jinak byla to to rovnou můžou něco dát na řadičku abychom ji jenom přimáčkli a spojkovat můžem i přes to,ale nikdo to neudělal a tudíš spojka je tam na to.Jinak ůčel spojky asi každý znáte a z toho bych usuzoval že k tomu řazení tam je.

ALE NEPLEŤTE HRUŠKY S JABLKAMA,PROTOŽE BY TO PAK NEMĚLO SMYSL.KAŽDÝ STROJ JE JINAK KONSTRUKČNĚ ŘEŠENÝ A PROTO JE NEJLEPŠÍ SE UJISTIT CO TAM MÁM A PODLE TOHO BUDU ŘADIT.

A když se dokáži udržet na motorce na trati i stím že mačkám spojku tak je to buď o mojí síle a nebo pak už jen v neschopnosti jezdce.Je pravda že asi nevydržím tolik ale jak říkám je to jenom o tréninku.

Ride to live and live to ride!:-)
(Jezdím,abych žil a žiju,abych jezdil)

#37 21.11.2012 22:25:57

HanesRc
Bahnomil - "Manďák"
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kósek od starosty
Motorka: XL 600V Transalp, KTM exc 200
Věk: 37
Tel: taky mám :)
3 0

GERLAS:
Ahoj, tak to tě asi moc nepotěším, protože do převodovky budeš muset!
Stejný problém jsem řešil u YZ a díky tomu, že jsem s tím tak odejel jedno odpoledne, tak jsem ohnul i řadící vidličku.
Vnější kolečko bylo možné otočit, a to se i stalo dead 

poc   Louže,bláto,kaluže, ty jsou tady pro muže!   gp 

http://www.farynenduroteam.cz/

#38 21.11.2012 22:40:38

HanesRc
Bahnomil - "Manďák"
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Kósek od starosty
Motorka: XL 600V Transalp, KTM exc 200
Věk: 37
Tel: taky mám :)
3 0

Bitrin:
Čau,
dlouho jsem tomu taky nevěřil, ale při závodech tě to donutí automaticky.
(jednoduchá rovnice...   plnej heft + roleta + 1ruka = velkej problém, ještě jedna je lepší plnej heft + roleta v kopci + jedna ruka = jistej pád)

poc   Louže,bláto,kaluže, ty jsou tady pro muže!   gp 

http://www.farynenduroteam.cz/

#39 21.11.2012 23:43:14

kesy
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: kawasaki kx250f
Věk: 36+
0 0

HanesRc:
tak je jasný že bez spojky to šetří síly , ale ti kdo to opravdu uměj tak spojkujou a brzděj pouze jednim prstem (spojkujou většinou fakovákem). Pokud to někdo umí tak může zmáčknout v jakýkoliv situaci. Já spojkuju dvouma a to je v situacích jak píšeš opravdu blbý a omezuje to. Holt se člověk musí ještě  hodně učit. usch 

#40 21.11.2012 23:50:27

beachbitch
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: KTM sxf 250
3 1

já se přiznám, že často tu spojku nemačkám a když už tak když řadím nahoru... dolu mačkám spojku hodne zřídkakdy a nedávno jsem měl motor vejpůl a na kolečkách převodovky nebyla sebemenší stopa.... Naproti tomu viděl jsem fotku převodovky z nějaký RMZ a tam už byly vosekaný zuby znát... Když už mačkám spojku tak spíš abych si to nezašláp...

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů