Off-Road Forum OFFMOTO.COM Off-Road Forum OFFMOTO.COM

Rychlé hledání

ENDURO - CROSS

ČTYŘKOLKY

MOTOTURISTIKA

Cestování (126)
Srazy (72)
Výlety (114)

MOTOSPORT :: ZÁVODY

INZERCE : Motocykly

INZERCE : Ostatní

REKLAMA

Ostrou nebo tupou?

#1 14.01.2012 17:48:24

MatousekDave
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: Bez moto..
Věk: 18
Tel: HTC :D
0 0

Ostrou nebo tupou?

Zdravím, měl bych hloupej dotaz. Jsem začátečník, jen vím že mě enduro doost baví.  ano  lol  Teď, ale vzniká otázka co si koupit za motorku? Mám doma XT 125 r, ale ta na to trápení v terénu není úplně to pravý ořechový  a11 Jenže si nemůžu vybrat zda tupou motorku typu XR 400, DR http://www.motoinzerce.cz/motorky/honda … 400-r.html, nebo ostrou 125-200 ccm typu EXC, WR, nebo třeba Gase http://www.motoinzerce.cz/motorky/husqv … r-125.html?
Tupá endura: Klady:
1) Nízké provozní náklady (co jsem četl tak se dá říct, že se jen lije benzín, maže řetěz, čistí filtr, občas ventily)
2) Myslím že snadné ovládání (prostě něco zařadím a ono mě to vyveze kam budu chtít)
3) Menší spotřeba
Zápory:
1) Váha
2) Nemám na ně řidičské oprávnění (což, vlastně není až takovej problém protože budu motorku až po prázdninách až budou peníze z brigády, a to už bude těsně před 18-náctinami)
3) Brát ji na trať by byla asi hloupost
Ostrá: Klady:
1) Podvozek
2) Nebyl by problém s ní si střihnout nějakou cross country, což s xr nevím, nevim hmm 
3) Všude čtu o tom jak je nejlepší do začátků 125, že tě naučí všemu potřebnému (Spravně používat spojku, brzdit, nebát se trošku točit, protože výkon je až ve vrchním spektru otáček atd.)
4) Přežila by i výlet na trať
5) Mám na ně řidičák, takže by ty 4 000,- nebyli vyhozený z okna
Zápory:
1) Všude se píše o strašlivé údržbě a18 Ani nevím kde bych ji servisoval, něco zvládnu, ale..

Teď něco o mě, jsem student takže peněz míň než málo, volného času málo, bo se snažím o co nejlepší výsledky ve škole, no a ty výkresy trvají strašně dlouho. sad  big_smile Motorky mě neskutečně baví a bydlím na venkově  ano  cool Rodičům se ježdění v terénu moc nelíbí, hlavně hluk, plašení lesní zvěře a tatínkovi s typickým vesnickým smýšlením ničení drahých strojů v blatě (Navíc docela hodně kamarádí s hajným, který motorky v lese nenávidí, no a navíc od něho bereme dřevo big_smile ). Rád jezdím těžký terén, kde je s motorkou potřeba si pohrát, baví mě výjezdy, dostat se tam kam ostatní nedokážou. lol Moc nemusím zběsilí lítání po polňačkách, mám strach že se přede mou objeví rodinka s kočárkem a já někomu něco udělám.  a9  ou1 
Tak se ptám co by jste mi doporučili?
A nebojte přečetl jsem snad vše týkajícího se toho tématu a také vím že srovnávám nesrovnatelné, tedy závodní stroj s vyhlídkovou motorkou. Asi mi není pomoci, neumím si totiž vybrat  ee4  big_smile  big_smile 
Ještě jsem si uvědomil další otázky co bych měl. Jak je to s hlukem, která moto vice ''řve'' vím, že to závisí na druhu výfuku atd. Ale na 125 ccm asi bude potřeba laděný výfuk, na xr snad ne? Jak je to doopravdy s tou údržbou ostré, je opravdu tak drahá i při málem nájezdu km?

Editoval MatousekDave (18.01.2012 21:38:49)

#2 14.01.2012 18:11:15

peTTR
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: MTŘ
Motorka: XT 600 43f "89, HQ TE300 "17
Věk: O 5 let mladší jak moje XT
21 6

Re: Ostrou nebo tupou?

Já v tvé kůži pokud jsi jezdil jen XT125 bych bral xr400. Je dost lehká, výkonu má dost. Trať by taky měla pobrat. Servisní intervaly tě nezežerou a hlavně "OBSAH NIČÍM NENAHRADÍŠ" Říkáš že tě baví výjezdy, tam si to podle mě dváca dávat nebude, jezdil s náma jeden kluk na DT125 a výjezdy vubec nepobíral  lol (DT otevřeny na max. víkon) Ale exc,wr je asi taky o levl víš.  Pokud bydlíš někde na vesnici jako já papíry bych neřešil  a1 Ale zase si asi nebudeš moct zajet nějaky ty cross country  ne 

Yamaha XT600= svoboda pohybu
HQ te300 - nechápu jak jsem do teď mohl žít tak po selsku

#3 14.01.2012 18:12:35

Jurnec
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: Suzuki DR 350
Věk: 26
0 0

Uplně nejlepší by bylo kdybys měl možnost se na obou tipech moto svézt.Než sem si koupil dr 350 tak sem si občas pučoval kx 125 r.v 98 a díky nízké váze se to fakt krásně ovládalo ale s tim dvoutaktem sem se prostě nezkamarádil,furt to točit,blbě podřadíš a už musíš řadit níž. 4takt jede jako traktor,krásně od nízkejch otáček.na dráze sme zkoušeli závodit a bez výsledku,jeli sme na stejno,musim upozornit že sme v tý době začínali,oba stejně,kdyby byli zkušení jezdci tak by to asi vypadalo jinak.ale na sprintu kx nestačilo drku  big_smile Radši ale jezdim po lesích než po dráze a do začátku mě 350 4t vyhovuje.
ostrej 2t ti bude taky žrát o dost víc než 4t

#4 14.01.2012 18:40:05

Je ti 17, kolik asi tak vážíš a měříš? Jestli máš 70kg i s výstrojí, tak ukočírovat moto typu XT bude v terénu náročnější. Já být tebou, koupil bych DR350  smile .

#5 14.01.2012 18:48:41

no... pokud píšeš, že máš rád těžký terén a s motorkou si rád hraješ, tak můžeš zapomenout na XR, DR...   

koupí třeba EXC rozhodně chybu neuděláš, je to super stroj, lehký, vyvážený, podvozkově jinde než "tupé", plné výkonu... ale záleží na financích, kolik jsi ochoten dát ... každopádně je vidět, že jsi plný nadšení a "tupá" by mohl být krok vpřed, ale ne, takový skok jako na ostré big_smile bude to sice ze začátku boj, ale pak uvidíš jaká je to hezká hračka... když se na ní naučíš jezdit, tak už ti nebude dělat problém sedlat jinou... což na XR se naučíš spousty 4t zlozvyků jako já big_smile ale to zase záleží jak moc vážně to chceš brát...

#6 14.01.2012 18:54:51

Mišák ttr600
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: TT600R
Věk: 31
19 1

Záleží na tom co od mašiny očekáváš.Jsi studen.Volil byt tebou 4T,ale neber pod 350.Nebyl bys spokojen.Jezdíš teď XT125,víš jak se chová 4T.Máš s tím zkušenost.Větší obsahy jsou na tom stejně,jen pocitíš rozdíl v záběru stroje.
Výhodou je menší zpotřeba,lepší využití krouťáku a výkonu,vyšší spolehlivost.
Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a hmotnost(ta cena proto,protože za pár švestek koupíš šrot).

2T
Výhoda je nižší pořizovací cena,menší hmotnost,dobrá ovladatelnost.
Nevýhodou je vyšší spotřeba+olej,využití motoru ve vyšších otáčkách,nákladnější opravy(záleží jak se o stroj staráš)

Nejpěknější zásah do přírody je drapákem.

#7 14.01.2012 19:17:13

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: FE450
Věk: 25
Tel: NokiaN8
7 0

šel jsem z DR125 na TT600R...  pohodička, labůžo... díky bratrovi jsem věděl, jak to zhruba dokáže potahat... jsem student a tak jsem potřeboval i něco pro letní přesuny (nemám auto - nepotřebuju ho), takže jednoznačně 4T, tupý.. a potom jsem měl podmínku, že by to mělo být max 10 let staré, tzn rok výroby kolem 2000.. voalá... padlo to na TT600R... a jsem maximalně spokojenej. Váha mi ani tolik nevadí... KICK taky ne... takovou kudlu nejezdím... hlavní výhodou je ten krouťák velkýho objemu, motor se nemusí točit a stačí si jenom lehce zatáhnout a ty Nm tam jsou. Pro takovýho mrdala jako jsem já idealní... časem určitě taky přejdu na něco ostrýho, ale teď na tu motorku ani nemám kloudně čas

Baseball, basketball and football...
....all require one ball...
...ENDURO REQUIRES TWO!!!

#8 14.01.2012 19:17:16

MatousekDave
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

RadoTP: No, mám skoro 2 metry a 80 kilo. Takže zrovna malinkáč nejsem. big_smile U DR se bojím toho, že až se roozhodnu vyměnit stroj, nikdo ho nebude chtít, přeci jen je to už teď bábička.  heh11 usch 

Williams: No, opravdu mě to baví a už dlouho. Chtěl bych se posunovat a nevadila by mi ostrá, jenže mě dost limitují finance a čas. K motorce se dostanu tak jednou do týdne.

#9 14.01.2012 20:02:36

Mišák ttr600
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: TT600R
Věk: 31
19 1

Já to měl takhle.Začínal sem na fichtlu,pak 250 kývačka a 350.Před vojnou KX125 a po DT200.Poté upravená 350 v rámu z Čz 514.Mezitím sem sledoval vývoj kolem sebe,kdo na čem jezdí.Přišla volba XT600Po srazu v Karlovicích sem se nechal ukecat do 2T,takže XT z domu a místo něj TS200.Výkon dobrý,jizdní vlastnosti dobrý,ale šílená spotřeba,využití motoru až když otevřeli přívěry.Takže v tech. úseku do kopce se na menší plyn neutáha a jak sem přidal,začala hrabat jako kobyla.Takže sem usoudil,že to není nic pro mě.Volba spočinula v TT600R.Teď sem zpokojený jako želva.Spotřeba kolem 6l na 100,využití veškerých otáček.Jen trochu vyšší váha,ale s tím počítám.Je to moje zkušenost a názor,nikomu ho tady nutit nebudu. deb1 

Nejpěknější zásah do přírody je drapákem.

#10 14.01.2012 20:38:04

MatousekDave
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Mišák ttr600: No, mě by dost vadila ta váha. a11  smile 

#11 14.01.2012 21:13:39

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
7 0

tak pro začátek bys je měl zkusit osedlat, abys mohl tvrdit, že ta váha je tak limitující... já jsem si pohoršil jenom o 20kg a konečný fázi to ani není znát, protože podvozek udělá taky hodně... no a když jsem někde dlouhej na nohu, tak se s tím nedá nic dělat...  ale jak píšeš... musíš vědět co chceš a popřípadě dělat kompromisy...ještě nikdo nepostavil motorku, která jezdí jako ostrá a má intervaly na tisíce km... až to někdo udělá, trhne na tom miliony

#12 14.01.2012 21:30:23

slugger
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: jih Českých Budějovic
Motorka: Husaberg TE300, GasGas EC300, XT600E, Honda Pantheon 150 ve dvou taktech
Věk: Třicítka v háji...
Tel: 732 506 125
5 1

Mišák ttr600:

Kolik váží ttr?

Proč mám ničit gumu na asfaltě a11
Protože GasGas
Kdo to ruší lesa klid?!

#13 14.01.2012 21:33:36

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
7 0

slugger:

moje 150kg v plný polní s jedním zrcátkem, půlkou nádrže a trochou bahna v blaťákách.....
váženo na decimálce heh2 
edit: i s nářadím!! :-D

Editoval Vojtas (14.01.2012 21:51:58)

#14 14.01.2012 21:40:26

Kopy
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
Místo: Litomyšl
Motorka: Opěr DRak 350 SM :-) dřív XR 600 sm a DR 350 sm
Věk: 23
Tel: 732 900 022
1 0

Na začátek uvedu že obě motorky mam na předělaný na motarda. Dřív jsem měl DR 350 převrtaný na 385ccm. Byl jsem s nim maximílně spokojenej. Jezdil jsem i na nějakejch 125 ale i ten přechod ze 125 na 350 byl parádní. Jede to, zvedá se to big_smile Váha uplně v pohodě. Po čase samo přišel čas na něco silnějšího. Volba padla na XR 600. Moc jsem s nim zatim nenajel ale DR jsem prodal bratránkoj a když je mam vedle sebe tak XR nedzvednu ze země menší silou než DR. Zatím jsme je nevážili ofiko ale podle mě i podle techničáku je XR lehčí jak DR! Takže tu váhu bych tak příkře neodsuzoval. Navíc pokud máš 2m a 80kg tak si s tim budeš hrát! Rozdíl váhy XT 125 oproti DR 350 nebo XR 400 si myslim bude minimální! Podle mě pokud jsi student tak rozhodně tupej 4T! Nezrujnuje Tě ale neučí Tě! Pokud ostrou tak podle mě 2T. Ale zase podle toho co jezdíš tak bych spíš bral 4T! Je to holt těžký rozhodování. Věřim ale že nakonec vybereš dobře! ano  Držim palce big_smile  ano 

#15 14.01.2012 21:42:41

MatousekDave
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

Vojtas: Jo, to máš samozřejmě, pravdu nic jsem nejezdil. Ale vím čím menší váha tím se mi bude líp ovládat gp 

#16 14.01.2012 21:54:07

slugger
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
Motorka: Husaberg TE300, GasGas EC300, XT600E, Honda Pantheon 150 ve dvou taktech
5 1

MatousekDave:

Ber to tak, velká váha, velká setrvačnost. Kam nedowrkáš, tam doletíš a1 .Když nebudeš mít pořádný koule, motorka Ti moc nepomůže.
Ber to s rezervou...

Protože GasGas
Kdo to ruší lesa klid?!

#17 14.01.2012 22:06:26

MatousekDave
Bahňák
Fotogalerie
Založená vlákna
0 0

slugger: No, ale ta stejná váha tě taky tlačí z kopce dolů, s tou se musíš zvedat, když ti motorka náhodou upadne, a stou se musíš v pořádným terénu tahat.. a11  big_smile 

#18 14.01.2012 22:18:52

Vojtas
Bahnomil
Fotogalerie
Založená vlákna
7 0

MatousekDave:

alespoň máš důvod si trošku polepšit fyzičku usch 

#19 14.01.2012 22:22:25

slugger
Veterán
Fotogalerie
Založená vlákna
5 1

MatousekDave:

A to máš pravdu. Proto to chce pořádný hadry, ve kterejch se nebudeě potit heh2 .
A taky budeš vědět co Tě čeká, tak radši nebudeš padat a1 

Protože GasGas
Kdo to ruší lesa klid?!

#20 14.01.2012 22:41:30

MatousekDave:

DR zase levně koupíš. A při prodeji na tom ztratíš tak jako tak. Ba naopak, u EXC při prodeji ztratíš víc než u staršího DR 350  smile . A DR 350 je jednoduchá motorka, nezákeřná, díly levný, provoz levný. U EXC by se mohlo stát, že by ti stálo v garáži, protože bys neměl na opravu  big_smile .

REKLAMA

Zápatí

Statistika

TOPlist

Copyright © 2007 - 2014 OFFMOTO.COM | Ochrana osobních údajů